Доступність посилання

ТОП новини

Чому всупереч десятирічній традиції українські моряки відзначатимуть День ВМС України окремо від російських?


Володимир Притула Сімферополь, 29 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чому всупереч десятирічній традиції українські моряки відзначатимуть День ВМС України окремо від російських? Президент України підписав відповідний указ і цієї неділі збирається до Севастополя, щоб разом з моряками відзначити День українського флоту.

Прапор ВМС України.
© www.mil.gov.ua
“Нашої державності оплот, кримського південного кордону – Український чорноморський флот забезпечить міцну оборону!” – Цього маршу українських військових моряків колишній головнокомандувач Збройних Сил України Леонід Кучма не чув жодного разу. Жодного разу він не брав участі у відзначенні Дня Військово-морських Сил України, який сам же призначив своїм указом на 1 серпня. Цього дня 1996 року він взяв участь у перших оперативно-тактичних навчаннях українського флоту. Зате чи не щороку колишній Президент України особисто вітав російських моряків, які в останню неділю липня у Севастополі бучно відзначали День ВМФ Росії.

Беручи приклад з Головнокомандувача, День ВМС України практично не відзначало і керівництво Міноборони, і командування флоту. Святкування проходило формально і скромно. Тож чи не тому, з відходом Леоніда Кучми від влади, військові моряки поставили питання про встановлення нової дати Дня Військово-морських Сил України. Віктор Ющенко відгуктувся на рекомендацію військових учених-істориків з Національної академії оборони України та Севастопольського військово-морського інституту імені Павла Нахімова і видав Указ про перенесення дати цього свята на першу неділю липня.

Керівник прес-центру ВМС України капітан 1 рангу Микола Недогибченко каже, що у липні відбулося багато
Корвет "Тернопіль" - найновіший на Українському флоті.
історичних подій, пов’язаних з розбудовою і становленням українського флоту. Саме в липні 1918 року був ухвалений закон про Військово-морський прапор, який розвівається над українськими кораблями і зараз, тоді ж сформоване перше постійно діюче з’єднання Військового Флоту Української держави — бригада тральщиків, а в липні 1992 року перший корабель Чорноморського флоту СКР-112 перейшов під юрисдикцію України. Микола Недогибченко продовжує:

“Аналіз результатів, отриманих на підставі оцінки обраних альтернативних варіантів історичних подій, засвідчив, що найвагомішою з історичних подій для встановлення дати святкування Дня Військово-Морських Сил є морський похід та перемога київського князя Олега під Константинополем в липні 907 року”.

У цю неділю в Севастополі перші справжні урочистості з нагоди Дня ВМС України. Прес-центр українського флоту розіслав перелік заходів – тут від військово-морського параду і до числених концертів та салютів. Вперше у більшій частині заходів візьме участь Головнокомандувач – Президент України Віктор Ющенко. Можливо, він стане першим главою держави, який почує не тільки Марш українських моряків, але й пісню про легендарний Севастополь українською мовою, популярну на українському флоті:

“Величавий Севастополь – місто слави й кораблів, білокам’яна столиця українських моряків!”
XS
SM
MD
LG