Доступність посилання

ТОП новини

На 41 міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, що відкрився у п’ятницю, українські кіномистецтво не представлене.


Оксана Пеленська Прага, 30 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У п’ятницю в Карлових Варах відкрився 41-ий міжнародний кінофестиваль – найпрестижніший на теренах Центральної та Східної Європи. Глядачі побачать 15 світових прем’єр і близько 40-а європейських. Проте серед понад двох сотень фільмів на фестивалі не буде жодної стрічки з України.

Протягом десяти днів найвідоміший чеський курорт Карлові Вари перетвориться у центр європейського і світового кіномистецтва. У програмі фестивалю цього року 230 повнометражних художніх фільмів з понад 40 країн Європи, Азії, Австралії й обох Америк – Північної і Південної. Чехи пишаються, що за роки незалежності їм вдалось привернути до Карлових Варів увагу фахівців і шанувальників кіно з усього світу. Адже нині драматургічна лінія фестивалю відповідає рівню міжнародних кінофестивалів групи „А”, тобто таких, як Канський, Венеціанський, чи, скажімо, Берлінський. У чому особливість цьогорічного фестивалю? На запитання відповідає художній директор Карло-Варського фестивалю Ева Заоралова:

“Цього року фільми, які ми можемо назвати родзинкою фестивалю, це фільми про щастя, вони близькі серцю глядача. Наприклад, стрічка іспанського режисера Педра Альмодовара „Повернутись”. „Повернутись” – це дуже гарна іспанська пісня, яку в фільмі співає відома актриса Пенелопа Крус, пісня про те, яке це щастя – повернутись на рідну землю. Тобто і цей фільм про щастя”.

Протягом тижня фестивальне жюрі вирішуватиме, кому віддати головну нагороду - Кришталевий глобус. Це непросте завдання, якщо врахувати, що серед режисерів і акторів до Карлових Варів приїхало багато зірок. Серед них, наприклад, американський режисер і актор Енді Ґарсіа, французька артистка Жаклін Біссе, яка привезла до Карлових Варів свою нову стрічку про щастя – „Мистецтво кохати”. А британець Лео Ґреґорі, відомий з фільмів „Весілля по-єврейськи” чи „Трістан та Ізольда” представить на фестивалі фільм „Поза перевіркою”.

І цього року карло-варський фестиваль залишився вірним своїм головним принципам - програмним та організаційним. Глядачі побачать 15 світових прем’єр і близько 40-а європейських. І друге: мабуть ні на жодному іншому європейському кінофестивалі немає такої кількості студентів і молоді, як у Карлових Варах. З рюкзаками і в звичайнісіньких сандалях вони по вінця заповнюють кінозали, не минають жодних фестивальних акцій, заради яких готові простояти в черзі і цілу ніч. Передусім на них орієнтовані ціни вхідних квитків на кіноперегляди – не більше двох доларів США – ціна набагато нижча від середньої до празького кінотеатру. Словом, треба тільки встигнути подивитись більше фільмів про щастя - головної теми фестивалю. Таких фільмів багато – з Литви, Польщі чи Франці, а от про українське щастя фільму немає. Програмний директор фестивалю Ева Заоралова про це говорить з жалем:

“Так, так, буде щастя без України, нічого не вдієш. Та сподіваємось, таки щось вийде”.

Але це буде вже інший фестиваль з іншою темою.
XS
SM
MD
LG