Доступність посилання

ТОП новини

Ніжинський пам’ятник учительці.


Богдана Костюк Київ, 3 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Початок липня – час вступних іспитів до вузів. Учорашні школярі мають продемонструвати суворій приймальній комісії все, чому навчилися у середній школі. Чи то – все, чому навчили їх учителі. Історично, в Україні освітяни, вчителі – це носії знань. І пам’ятаючи про це, ніжинці та харків’яни встановили вчителям пам’ятники, про один з яких – розташований у Ніжині.

Хрущі гудуть над парком, в якому сховалися корпуси і студентське містечко ніжинського педагогічного університету, місцеві ботаніки дбають за чистоту в алеях, за клумбами, за рукотворними озерцями. Оточена квітами, бронзова вчителька вказує своєму учневі шлях до знань, відпускає його у широкий світ освіти.

Ідея пам’ятника належить колишньому ректорові Ніжинського університету – Федорові Арвату. І, як розповідає його колишня студентка, а тепер викладачка цього вузу Олена Кавунник, саме він ініціював проект, знайшов кошти, і понад десять років тому пам’ятник учительці був встановлений – один з перших подібних в Україні. Олена Кавунник далі:

“Були задуми щодо змісту пам’ятника, хто на ньому повинен бути зображений – вчитель чи вчителька? Школяр чи школярка? Але вибрали саме такий проект, який найбільше відповідає його сутності. Його змістовності”.

Ніжинці з’ясували, що на Чернігівщині традиційно учительством займаються жінки, чоловіків серед освітян значно менше. Тож і пам’ятник, поставлений в університетському парку – це пам’ятник учительці. І, за словами пані Кавунник, на порядку денному – розібратися з харківськими побратимами, які вважають себе першими у справі увіковічення освітянської праці. За словами Олени Кавунник,

“Я мала інформацію про відкриття пам’ятника у Харкові: трошки подумала – і пригадала, що Ніжин все-таки раніше років на два відкрив. МИ винні у тому, що не популяризували тієї акції, але ми пробачаємо Харкову. Тому що Харків раніше від Ніжина – ще у 1804 році – відкрив славетний університет. А ми вже за ними у 1820-му відкрилися. Харків не відбирає пальму першості – Харків встановлює справедливість, Ніжин і надалі цю справедливість зміцнює – що пам’ятник учительці це мистецька споруда, потрібна суспільству, і цим можна пишатись”.
XS
SM
MD
LG