Доступність посилання

ТОП новини

Правлячі партії в Німеччині узгодили головні положення реформи системи охорони здоров’я.


Надія Кандиба Німеччина, 3 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Німеччині фактично більше ніщо не стоїть на перешкоді черговій реформі системи охорони здоров’я. У понеділок представники християнських партій та соціал-демократів, які утворюють правлячу коаліцію, узгодили свої позиції з цього питання.

Як правило, реформи системи охорони здоров''я в Німеччині закінчуються кінець-кінцем одним й тим самим - підвищенням внесків на медичне страхування для членів державних компаній. Саме такий вид страхування має більшість населення країни, оскільки страховий поліс приватної компанії з фінансових причин може собі дозволити не кожен. Не стала винятком й нинішня реформа. Говорить канцлер Німеччини, лідер християнських демократів Анґела Меркель:

„Ми покладемо край розбазарюванню коштів та непрозорості системи охорони здоров’я. Для цього нам доведеться провести цілу низку структурних перетворень. Але заощаджених таким чином коштів не вистачить, аби залатати всі дірки. Це означає, що, починаючи від першого січня 2007-го року страхові внески зростуть на 0,5 відсотка”.

Можливо, цей показник був би ще вищим, якби учасники переговорів не домовилися в майбутньому частково фінансувати державні страхові каси за рахунок доходів від податків. Прихильники такого нововведення сподіваються, що це сприятиме забезпеченню стабільності внесків до державних страхових кас. Адже в країні нині спостерігається демографічне старіння, збільшується кількість пенсіонерів, а це означає, що зменшуються надходження від внесків, розмір яких залежить від особистих доходів. Залучення податків до фінансування системи охорони здоров’я розглядається, як акт солідарності з боку заможніших верства населення. Говорить лідер соціал-демократів Курт Бек:

„У Німеччині не буде жодної людини, яка не мала медичного страхування. Крім того, як державні, так і приватні страхові компанії будуть зобов’язані брати до себе кожного, хто захоче змінити страхування, не залежно від стану його здоров’я та ризику захворювання”.

Але, як часто буває, компромісні рішення мають найбільше невдоволених з усіх боків. Бундестаґ планує ухвалити реформу системи охорони здоров’я лише після літніх парламентських канікул. Тобто, ще є час для внесення тих чи інших змін до законопроекту. Цей шанс мають намір використати як державні, так і приватні страхові компанії, а також аптекарі, об’єднання лікарів та працедавці. Всі вони виступили з критикою на адресу запланованої реформи системи охорони здоров’я Німеччини.
XS
SM
MD
LG