Доступність посилання

ТОП новини

Ринкова боротьба. Підприємці силою відстоювали ринок “Континент”.


Донецьк, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Майже 8 годин була перекрита сьогодні одна з центральних вулиць Донецька -Університетська. Майже 500 працівників ринку Континент таким чином протестували проти закриття ринку. У результаті сутичок постраждалими вважаються приблизно 10 людей.

Близько шостої ранку біля донецького ринку Континент з’явилися робочі бригади у супроводі судового виконавця та працівників міліції. Вони почали демонтувати ринок, виконуючи таким чином два рішення господарського суду Донецької області. Приватні підприємці, які працюють на ринку, не просто висловили невдоволення такими діями. Почалася справжня бійка. Міліцію та робочих заблокували на ринку, фактично взявши їх у заручники. У бік міліції полетіли порожні пляшки та цеглини. Продавці розпочали блокування вулиці Університетської - однієї з найнапруженіших у місті. Вимоги підприємців-залишити територію ринку за ними. Вони самі готові облаштувати цю землю і продовжувати працювати. Говорить керівник групи підприємців Едуард Логачов:

“Ми будемо торгувати, нехай дають нам землю, те, що тут йдуть мережі, це не є проблемою. Ми за власні кошти робимо необхідні мережі. Капітальних споруд тут не буде. Це будуть тимчасові будівлі..”.

Міська влада стверджує, що зробила все можливе для працевлаштування продавців. Пропонувала їм інші місця для торгівлі. Але це конфлікт господарчих суб’єктів, до якого влада має не втручатися. Земля, на якій розташовано ринок, є приватною власністю. Заступник міського голови Геннадій Ткаченко, наполягає - для продавців влада запропонувала інші місця, хоча і мала б не втручатися у конфлікт суб’єктів господарчої діяльності:

“Проблема у тому, що землевідведення закінчилося. Земля й будівля торгівельного центру, що будується є приватною власністю, продавалося через фонд держмайна, місту ніколи не належало. Тепер володар вирішив провести реконструкцію”.

Компанія "Континент Центр" є власником землі та недобудованого торгівельного центру. Його почали будувати ще у радянські часи. “Континент-Центр” викупив землю та недобудований комплекс. Доки допрацьовувався проект, шукалися кошти на добудову, “Континент Центр” віддав у оренду цю територію благодійному фонду Континент, який у свою чергу створив на цьому місці ринок. Термін оренди землі благодійним фондом закінчився півтора роки тому. Фонд готовий демонтувати ринок, але приватні підприємці не дають цього зробити, наполягаючи на тому, що всі операції з орендою є аферою.

Керівник будівництва нового торгівельного комплексу Віктор Чистілін наполягає, що всі приватні підприємці з ринку зможуть працювати у новому комплексі:

“Принципом нового торгівельного комплексу було те, існуючий ринок потім увійшов би до нього. Ми й планували, що, в основному, всі продавці перейшли б до нас. Та протягом двох років сплачували б орендну плату у тому ж розмірі, що й зараз на ринку”.

Керівництво благодійного фонду Континент, яке свого часу й створило ринок, готове демонтувати його. Але приватні підприємці цього зробити не дають. Про це говорить юрист фонду Валерій Кузьмін:

“Оренда землі для фонду Континент закінчилася півтори року ому. Всі наші спроби демонтувати ринок не мали успіху. Ми готові виконати рішення судів і демонтувати ринок, але нам не дають цього зробити”.

Під час сутичок постраждали кілька людей. Серед них 6 міліціонерів, кілька підприємців. Двоє журналістів міського телеканалу отримали порцію невідомого газу з натовпу та наразі перебувають у реанімації. Наші колеги стверджують, що газом на них приснули саме з натовпу підприємців. Натомість продавці запевняють, що міліція застосовувала до них невідомий газ. Правоохоронці це спростовують. Близько третьої години дня пікети були зняті, рух транспорту відновився. Але порозуміння між учасниками конфлікту досі немає.
XS
SM
MD
LG