Доступність посилання

ТОП новини

Регіональна приймальня Президента - остання інстанція?


Вікторія Маренич Харків, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Як і рік тому, мешканці Харківської області шукають правди у регіональній приймальні Президента України. Найчастіше люди скаржаться на дії правоохоронних органів та бездіяльність чиновників. Співробітники приймальні сподіваються на розширення їх повноважень.

Регіональна приймальня президента України у Харкові знаходиться у центрі міста – в приміщенні приймальні чиновників обласної адміністрації. Напевно, дуже зручно – чиновник не відповідає на запит чи заяву – у сусідній кімнаті можете на його дії поскаржитися . Щодня до приймальні Президента звертаються близько 20 людей – з різними проблемами та скаргами, в тому числі – і на бездіяльність чиновників та органів місцевого самоврядування. Послухаємо деяких з них :

- Ми – колишні військовослужбовці, звільнені в запас у зв’язку із реформуванням армії. Більше року не можемо отримати посвідчення „Ветеран військової служби ”, хоча відслужили 20 років і більше, і нагрудний знак „Ветеран військової служби ”.

- Я тут в інтересах 72 мешканців будинку. Нам потрібні кошти на ремонт будинку. Загальна вартість робіт – 40 тисяч гривень. Минула влада – Шумілкіна – ці кошти виділила. А після виборів у нас листування – вже до кілограма вагою – говорять, що цих грошей немає, а у нас будинок в аварійному стані.


Керівник приймальні - Дмитро Лабуженко - говорить, що люди , на жаль, часто не знають, до кого звертатися із своїм питанням. Не знають, що Президент не має права за Конституцією втручатися у розгляд судових справ, впливати на роботу органів місцевого самоврядування. А таких скарг – більшість. Мовить Дмитро Лабуженко :

- Такі претензії є у людей – чому , наприклад, ті скарги, з якими ми до вас звертаємося, повертаються до розгляду в ті ж інстанції. Вважаю, що ці претензії – від низького рівня загальної правової культури.

Приймальня Президент практикує і виїзні прийоми – у найвіддаленіші куточки Харківщини, куди і районні чиновники часто не доїжджають. Селяни скаржаться на затримку заробітної плати, відсутність місць для роботи, недоотримання земельних паїв. Останній такий виїзд до Первомайського району, за словами Юрія Шишкіна – консультанта приймальні - зібрав більше 60 скарг. На нові тарифи на газ скаржаться ще замало. Частіше – про компенсацію минулих боргів держави перед селянами.

Дмитро Лабуженко вважає, що серед проблем, що виявилися у роботі приймальні протягом року, є такі, що можна швидко вирішити – наприклад, розширення приміщення та штату, а є такі, що потребують змін на законодавчому рівні. Адже, щоб покарати чиновника, який не відповідає на запити та звернення , потрібно зібрати купу документів, вести листування. А це гальмує розгляд скарг громадян. Лабуженко продовжує :

- Поширювати повноваження треба. Щоб рішення Секретаріату не були такими, що до них прислухаються, а такими, що вирішують справи.

Протягом року до приймальні Президента в Харківській області звернулося більше 5 тисяч людей. Двоє працюючих консультантів розглянули більше 11 тисяч скарг. Третину з цих скарг задовільнено.
XS
SM
MD
LG