Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-румунські переговори в Одесі.


Петро Каландирець Одеса, 4 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 4 липня в Одесі проведені переговори двох делегацій на чолі з Міністрами закордонних справ України Борисом Тарасюком та Румунії Міхай - Резван Унгуряну. Згадана зустріч проведена на виконання доручення Президентів України і Румунії для спроби розв’язання проблем в українсько-румунських взаєминах, які не вирішувались впродовж багатьох років.

Як наголосив Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, за дорученням Президентів делегації обговорили чотири блоки проблем.

Це делімітація континентального шельфу і економічних зон на Чорному морі, поновлення Україною глибоководного суднового ходу „Дунай-Чорне море”, стан співробітництва в галузі національних меншин. Четвертим питанням стала ситуація у придністровському регіоні республіки Молдова і проблеми врегулювання існуючої там кризи.

За результатами проведених переговорів Президентам України і Румунії рекомендовано винести за порядок денний українсько-румунських переговорів питання про делімітацію, оскільки, за словами Бориса Тарасюка, „це питання є у впровадженні Міжнародного суду у Гаазі”.

Борис Тарасюк: „Оскільки сторони передали справу до Міжнародного суду і ми вважаємо його неупередженим, авторитетним міжнародним органом – ми можливо будемо проводити двосторонні зустрічі на спеціальній основі”.

Щодо питання про поновлення глибоководного каналу „Дунай –Чорне море” міністри закордонних справ обох держав обмінялися думками і дійшли висновку, що будуть брати до уваги висновки міжнародної комісії, яка засідає нині у Женеві. Її остаточний документ з рекомендаціями очікують вже 10 липня поточного року.

Учасники переговорів також домовились рекомендувати утворити групи експертів, які будуть складовою частиною комісій двох Президентів з цілого комплексу питань дельти Дунаю.

На запланованій зустрічі обох Міністрів закордонних справ вже у румунському місті Мамай вони знов будуть говорити, серед іншого, про питання відновлення глибоководного каналу „Дунай-Чорне море”.

Що стосується проблематики національних меншин вирішено найближчим часом провести моніторинг реалізації прав українців у Румунії і румунів в України. Моніторинг буде ініційований за участю міжнародних експертів від ОБСЄ і Ради Європи. Процес підготовки до моніторингу і його проведення обидві сторони будуть здійснювати шляхом конструктивних рекомендацій у цій галузі.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, під час зустрічі проведеної в Одесі, поінформував румунського колегу щодо стану реалізації українського плану придністровського врегулювання. Досягнута домовленість щодо створення робочої групи з питань придністровського врегулювання в рамках комісії двох Президентів.

Міністр закордонних справ Румунії Міхай - Резван Унгуряну наголосив, що проведеними в Одесі переговорами обидві сторони мали намір поставити „у нормальні рамки” відносини між двома країнами. Підписані протоколи, на його думку, відповідають спільним інтересам і є практичним просуванням на шляху розв’язання проблемних питань.

„Наш сьогоднішній дух дискусій був справжнім європейським. Відносини між Бухарестом і Києвом повинні бути стратегічними”, сказав на прес конференції в Одесі міністр закордонних справ Румунії.

Нині тривають переговори про можливість проведення українсько-румунського бізнес форуму в Одесі.

Міністри закордонних справ України і Румунії підписали протокол за підсумками зустрічі і протокол „Про внесення змін і доповнень до угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про умови взаємних поїздок громадян”.
XS
SM
MD
LG