Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки повені у Криму серйозніші, аніж вважалися спершу.


Володимир Притула Сімферополь, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Наслідки повені у Криму серйозніші, аніж вважалися спершу. За останніми даними, від неї постраждали 12 сіл Білогірського району. Місцеве населення скаржиться, що влада мало допомагає постраждалим. Нагадаю, що в ніч на неділю після сильних злив і через підняття ґрунтових вод та прориву греблі у Криму загинули дві людини, більш як пів тисячі будинків були підтоплені, руйновань зазнали низка автодоріг.

На подолання наслідків повені у Криму потрібні кошти, що перевищують один мільйон американських доларів. За даними кримського главку Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, лише на першочергові роботи – відновлення мостів, гребель і доріг – необхідні понад 5 мільйонів гривень. Крім того, потрібні кошти на виплату компенсацій населенню. На все це Уряд Криму збирається виділити лише 700 тисяч гривень, решту кримська влада проситиме у Кабінета міністрів України.

Каже прем’єр-міністр автономії Віктор Плакида: “Сума шкоди, яку ми заявили для того, щоб привести до ладу комунікації, дороги і все, що не стосується втрат людей, складають більше 5 мільйонів. А ті збитки, які ми хоті ли б компенсувати людям, включаючи придбання житла, ми підрахуємо. І, думаю, ця сума буде набагато вищою мільйона”. – Сьогоднішній день кримський прем’єр провів у Києві, вирішуючи фінансові проблеми.

Зруйновані будівлі, знищене майно, село Багате Білогірського району.
Водночас мешканці постраждалих сіл скаржаться, що влада не дуже оперативна у розв’язанні їхніх проблем. Місцева преса рясніє скаргами селян, які втратили житло і майно. Вони кажуть, що кримська влада не приділяє достатньо уваги їхній біді. Наприклад, урядовці навіть і не думали вивезти дітей із постраждалих сіл у дитячі табори на узбережжі. Люди, житло яких повністю, або частково зруйноване, досі живуть у родичів і сусідів. І на третій день після повень руйнування продовжуються, учора, наприклад, розвалився ще один підтоплений будинок. Саме в ньому мешкала одна із загиблих під час стихії жінок. І досі влада реально не розпочала підрахунок матеріальних втрат населення.

Тим часом сьогодні кримський главк Міністерства з питань надзвичайних ситуацій повідомив, що в Криму прорвала ще одна гребля – на озері Сасик-Сиваш, розташованому на заході півострова. Її розмило через сильні дощі. В результаті, затопленими виявилися майже сто приватних будинків в Євпаторії та навколишніх селах. За офіційною інформацією, процес руйнування дамби триває, існує загроза повної зупинки руху на автотрасі і залізниці, розташованих поруч.
XS
SM
MD
LG