Доступність посилання

ТОП новини

Голова представництва Європейського банку Реконструкції та розвитку про проекти в Україні.


Богдана Костюк Київ, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський банк реконструкції та розвитку – найпотужніший інвестор в Україні. У понад 200 проектів в різних частинах Укроаїни банк інвестував понад два мільярди ЄВРО. Стратегія банку полягає не лише у тому, щоб підтримати приватні ініціативи у бізнесі та реконструкцію виробництв, але і поділитися досвідом економічно розвинених держав. Київська кореспондентка “Свободи” Богдана Костюк запросила до розмови директора представництва ЄБРР в Україні Камена Захарієва і запитала його про те, які є результати фінансування малого і середнього бізнесу, якому банк приділяє останнім часом багато уваги. Відповідає Камен Захарієв:

КЗ: Підтримка малого і середнього бізнесу в Україні – один з важливих напрямків нашої діяльності упродовж багатьох років. Лише за останні шість років ми вклали у ці проекти у Києві, на Львівщині, Дніпропетровщині і у Криму понад 200 мільйонів доларів США. Але більшість таких проектів, розрахованих на десять тисяч доларів США, замалі для прямого фінансування Євробанку. І нова стратегія нашого банку передбачає так зване мікро – фінансування.

Наприклад, два тижні тому банк “Аваль” отримав від нас кредитну лінію на суму 42 мільйони доларів для фінансування малих і середніх підприємств. Ця стратегія дозволяє зіп’ятися на ноги саме малому бізнесу – тим, хто два роки тому стояв на Майдані і був рушійною силою Помаранчевої революції. Власне, таким чином малий бізнес і продемонстрував своє незадоволення умовами підтримки з боку тодішньої української влади.

РС: Пане Захарієв, Ви згадали українські регіони, в яких Євробанк працює. Відомі ваші проекти з реформування водного господарства у Львові та реструктуризації картонно-паперового комбінату у Рубежному на Луганщині. Чи передбачає нова стратегія Банку таке ж галузеве і регіональне розмаїття?

КЗ: Так. Ми працюємо фактично по цілій Україні, найбільше наших проектів сконцентровані у хімічній та деревообробній промисловості, сільському господарстві, у легкій промисловості і транспорті. Чимало наших проектів здійснюються на Сході – в індустріальному серці України, яке потребує оновлення - реорганізації чи переоснащення виробництва.

Потребують кардинальних змін і муніципальні відносини: від нормального функціонування комунально-житлового господарства залежить щоденне життя мешканців міст. Провали у цій галузі можуть призвести до краху тепломагістралей – як то було минулої зими в Алчевську; до нерегулярного постачання води – у багатьох інших містах та областях України. Шкода, що в Україні досі не ухвалене законодавство, яке би визначило права та обов’язки місцевої влади.

РС: За час Вашої роботи, чи помітили Ви зміни на краще?

КЗ: О, без сумніву! У країні відбуваються серйозні зміни! В Україні ніколи не було легко працювати, унаслідок бюрократії, корупції та поганої організації роботи владних інститутів. Але ми відчуваємо тепер полегшення, ситуація змінюється на краще. І якщо вдасться стабілізувати політичну ситуацію – я думаю, на Україну чекає гарне майбутнє.
XS
SM
MD
LG