Доступність посилання

ТОП новини

Захід: випробування Північною Кореєю ракет - ще один крок пхеньянського режиму на шляху до самоізоляції.


Зиновій Фрис Прага, 5 липня 2006 (RadioSvoboda.org) - Північна Корея реалізувала те, чого побоювалися на Заході: упродовж останньої доби пхеньянський режим запустив не менше семи ракет далекого радіусу. Фахівці вважають, що частина цих ракет здатна долетіти до Сполучених Штатів. Однак, схоже, всі випробування виявилися невдалими. Попри неуспіх, реакція у світі була миттєвою і гострою. Особливо з боку США, Японії та Південної Кореї.

Нагадаю, що вісім років тому північнокорейський режим запустив першу ракету далекого радіусу дії (до 2 тисяч кілометрів) і спровокував серйозну міжнародну кризу. Тоді ракета пролетіла над Японією і впала до Тихого океану.

Ось чому напередодні нинішніх випробовувань офіційний Токіо попередив: якщо ракета Північної Кореї впаде на Японію, то остання розцінить це як оголошення війни.

За повідомленнями, дві ракети КНДР впали в безпосередній близькості до Росії, але Москва відреагувала на факт запуску ракет пізніше, ніж Сполучені Штати, Японія чи Південна Корея.

Оглядачі звертають увагу на те, що випробування ракет співпали з Днем незалежності Сполучених Штатів Америки. Посол США в Японії Томас Шіффер назвав дії Пхеньяна провокаційними. Це не спосіб, за його словами, досягнення своїх зовнішньополітичних цілей: "Те, що вони зробили, є дуже небезпечним", - заявив американський посол.

Британська газета "Файненшл Таймс" написала, що Сполучені Штати відреагували дуже оперативно, заявивши, що Північна Корея в черговий раз вибрала самоізоляцію.

Токіо назвав останні випробовування "загрозою національній безпеці" і закрив на півроку поромне сполучення з Північною Кореєю. Японський офіційний представник Шінзо Абе заявив також:

"Ми рішуче протестуємо проти Північної Кореї і висловлюємо глибокий жаль з приводу випробовувань ракет".

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, виступаючи в Брюсселі, серед іншого сказав:

"Рада НАТО, засідання якої відбулося в середу вранці, надзвичайно стурбована діями КНДР і розцінює їх як загрозу міжнародній безпеці. Заяву НАТО слід розглядати як підтримку прозиції світової спільноти і, я сподіваюсь, що реакція Ради Безпеки ООН буде такою ж рішучою".

Стурбованість діями Пхеньяна висловив речник міністерства закордонних справ Росії Михайло Каминін:

"Запуск ракети був здійснений без попереднього повідомлення. Таким чином, була порушена загальноприйнята світова практика щодо попередження про запуск. Крім того, під загрозою виявилася свобода міжнародного судноплавства в акваторії Тихого океану".

Міжнародні оглядачі, коментуючи невдалі запуски ракет Пхеньяном, зазначають, однак, що колись КНДР зможе створити ракету, здатну подолати Тихий океан. Ось чому побоювання США і Японії є реальними і виправданими. Американська газета "Нью-Йорк Таймс" вважає, що зараз, як ніколи, для попередження загрози з боку Північної Кореї необхідно нарощувати дипломатичні зусилля.
XS
SM
MD
LG