Доступність посилання

ТОП новини

Розкол в Російській громаді Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 7 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі низка відомих активістів проросійського руху заявили про своє розчарування діяльністю Російської громади Криму і про вихід з неї. Водночас, лідери Громади стверджують, що ніякого розколу цієї впливової проросійської організації немає.

Одразу 5 керівників та активістів районних організацій сімферопольського відділення Російської громади Криму на прес-конференції у Сімферополі заявили про свій вихід з цієї організації. Вони звинуватили керівників Російської громади Криму у тому, що ті відмовилися захищати інтереси російських співвітчизників, а стали “на шлях обслуговування інтересів донецького олігархічного клану”, а також у підпорядкуванні громадської організації “Російська громада Криму” політичній структурі – Партії регіонів.

Каже колишній активіст Російської громади Святослав Компанієць: “Ми, прості люди не могли для вирішення того, чи іншого питання російських співвітчизників навіть зайти до офісу Громади. Бо там сиділи держиморди з Партії регіонів. І нам не відомо чим займалися лідери Громади. Все, що вони обіцяли, виявилося дзвоном брязкальця. Тиж ми сьогодні їх запитуємо: де подвійне громадянство? Де обіцяні низькі тарифи на газ? Де федералізація? Де державний статус російської мови?”, - на риторичні запитання Святослава Компанійця відповідає його колега та однодумець Валерій Подьячий, який каже, що натомість лідери Російської громади ділили величезні кошти, які виділяв уряд Москви російським співвітчизникам Криму.

Валерій Подьячий: “Російська громада Криму протягом багатьох років монополізувала право представляти російських співвітчизників у Криму. Масса гроше, які виділяв московський уряд на підтримку росіян, а не тільки членів Російської громади, осідала там. І вони навіть не захотіли відзвітувати, куди ці величезні кошти зрештою ділися”, - турбується Валерій Подьячий.

С.Компанієць і В.Подьячий;
Водночас, один з лідерів Російської громади Криму, депутат Верховної Ради автономії від Блоку “За Януковича!” Олег Родивілов був небагатослівним, хоч і різким: “Ми, зазвичай, не коментуємо внутрішні сварки співвітчизників. Бо виходить: чи то в нього вкрали, чи то він вкрав... Це по-перше, а по-друге, там такі кадри, що з ними навіть негарно воювати з урахуванням їхнього всього послужного списку. Коментувати їх – це значить ставати на одну дошку. Не хотілося б”, - сказав представник Російської громади.

Втім, учасники прес-конференції і самі відмежувалися від цієї організації та заявили про створення нової – Координаційної Ради російських співвітчизників, яку патронуватиме Генеральне консульство Росії у Сімферополі. Російські дипломати поки що цю інформацію не коментують.
XS
SM
MD
LG