Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську очікують „субсидійного” буму.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 10 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З 1-го липня в Україні знову подорожчали газ й електрика, і відповідно, — піднімуться тарифи на житлово-комунальні послуги. Відтак число незаможних людей, що претендують на субсидії, має різко зрости. Приміром, у Дніпропетровську служби з оформлення субсидій вже зараз готуються приймати у кілька разів більше відвідувачів.

Зараз, коли опалювальний сезон позаду, субсидії на комунальні послуги отримують тільки 2% родин. Зазвичай узимку, коли до комунальних платежів додаються ще й розрахунки за опалення, субсидії оформляє приблизно удвічі-втричі більше сімей. Напередодні майбутнього опалювального сезону, після значного подорожчання газу й електрики, у службах субсидій очікують справжнього буму. Там кажуть, що до них тепер має звернутися чи не кожна шоста родина, яка мешкає у Дніпропетровську.

Однак насправді, як кажуть фахівці соцзахисту, число людей, які могли б претендувати на субсидії, якщо рахувати тільки їхні середньомісячні прибутки, набагато більше — майже кожен другий. Та законодавством встановлені певні обмеження. Подекуди просто абсурдні — вважає виконуюча обов’язки начальника Управління праці і соціального захисту населення Дніпропетровської міської ради Ірина Кікнадзе.

„Якщо людина володіє автомобілем або іншим транспортним засобом, мотоциклом, мопедом, трактором, якому не більше 10 років, то людині в оформленні субсидії буде відмовлено. Те ж саме — якщо людина незадовго до звернення за субсидією оформляла купівлю-продаж житла. Людина може звернутися за субсидією не раніше, як через рік після купівлі-продажу житла”.

Між тим, за словами Ірини Кікнадзе, ця система призначення субсидій, скопійована в американців, не відповідає українським реаліям. Люди які мають, автомобіль, мотоцикл чи мопед — знаходяться на різних щаблях соціальної драбини, та й дешевеньке авто, придбане родиною 5 чи 10 років тому, не свідчить про її матеріальні статки сьогодні.

Ще один недолік системи — це те, що субсидії призначаються за офіційними довідками про заробітну плату чи інші прибутки. Говорить Ірина Кікнадзе.

„Ми живемо в такій країні, в якій живемо. І ми знаємо, що більше 60% людей, які працюють в комерційних структурах, мають „тіньову” зарплату. Однак ми не можемо вимагати, щоб нам подавали документи про реальну зарплату. Такого немає. Головне, щоб людина принесла довідку, завірену круглою печаткою, про свою зарплату”.

Відтак виконуюча обов’язки начальника міського Управління праці і соціального захисту Ірина Кікнадзе каже, що очолюване нею відомство зверталося до уряду з проханням зробити схему призначення субсидій простішою і прозорішою, однак відповіді — немає.

Отож спеціалісти оформляють документи за старою системою, і готуються до черг уже з 1-го липня. Наразі у службах з оформлення субсидій у всіх 8-ми районах Дніпропетровська працює трохи більше 50 фахівців( це на півмільйонне місто), а термін, визначений законом, на оформлення субсидії — усього 10 днів.

Проте вже зараз у Дніпропетровську та й області чимало людей кажуть, що не підуть стояти в чергах за субсидіями. Пенсіонерка Лариса Кавац — інвалід другої групи. Мешкає у центрі міста. Вона каже, що не може претендувати на субсидію, бо має великі борги — з комунальниками не розраховується вже майже чотири роки.

„Ніхто з людей не згодний платити більше. У нас на Мініна, 3 що є тільки - одне вивезення сміття. Більше ніяких послуг немає. Люди гріються „козлами”. У квартирах холодно. Води гарячої немає. Я от написала заяву щоб мені відключили воду. Немає грошей оплачувати”.

Любов Хвостенко — також пенсінерка. Нестатки змусили її переїхати з міста до села під Дніпропетровськом, як вона каже, „на власну картопельку й бурячок”. На субсидію вона тепер не має права, бо є власнницею невеличкої земельної ділянки.

„Я не знаю, як ми будемо жити. Ми ж в селі. У нас теж є газ. Ми економимо — ну так, щоб тільки не замерзнути. Бо якщо на всю — то, самі знаєте, яка буде сума. А скільки будемо тепер платити — не знаю”.

Нові тарифи на житлово-комунальні послуги у більшості міст тай районів області ще не ухвалювали. Місцеві чиновники наразі радяться з профспілками, як пом’якшити „ціновий” удар для найбідніших, а населенню пояснюють — підвищення тарифів не уникнути, отож — оформляйте субсидії.
XS
SM
MD
LG