Доступність посилання

ТОП новини

Канал “Дунай – Чорне море” загрожує довкіллю центрально-східної Європи.


Богдана Костюк Київ, 12 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Побудова каналу Дунай-Чорне море через дунайські плавні завдасть великої шкоди неповторному куточку живої природи в Європі. Про це мовиться у науковому звіті ООН, опублікованого цього тижня в Женеві. Таким чином, намагання України отримати власний доступ з Чорного моря у Дунай наштовхнулася на серйозний міжнародний спротив. Досі активно проти українського проекту виступала сусідня Румунія.

Будівництво каналу Дунай-Чорне море. 2005 р.
Побудова каналу знищить місця гніздування унікальних пташиних колоній та місця нересту риб, важливих для економік України і Румунії, вважають фахівці ООН.

Українська сторона називає ці висновки передчасними. Говорить речник Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук:

“Прес-реліз, який був оприлюднений європейською економічною комісією ООН з означеного питання, носить лише загальний описовий характер і не може свідчити про висновки, здійснені Комісією щодо проекту відновлення судноплавного ходу “Дунай – Чорне море”. Ми очікуємо на остаточні результати роботи Комісії. І після того, як отримаємо науковий звіт, відповідні органи України (насамперед Міністерство охорони довкілля) зробить його всебічне вивчення і підготує зауваження української сторони з даного питання”.

У серпні 2004-го року після того, як Україна почала роботи над поглибленням і розширенням каналу, Румунія звернулася до секретаріату Європейської екокомісії ООН з проханням створити міжнародний орган, який би дослідив ситуацію у дунайській дельті та гирлі Бистрому і зробив кваліфіковані висновки.

Українські екологи тим часом нагадують, що різних екологічних експертиз не бракувало і раніше, але всі вони зосереджувалися тільки на впливі цього проекту на українську екологію. Нинішній звіт дивиться на проблему ширше, у європейському контексті, пояснює експерт громадської організації “Еко Право – Львів” Ольга Мелень:

“Треба було брати не тільки оцінку впливу на територію Україну, а і на території інших держав. І це передбачається, відповідно, нашим законодавством. Але цього не було зроблено, оскільки і Мінприроди, і замовники – усі заперечували транскордонні впливи від будівництва каналу. Рішення (комісії) є важливе тому, що є додаткові підстави для оскарження попередніх висновків екологічних експертиз, зобов’язувати ще раз їх проводити".

За словами Ольги Мелень, яка, до речі, отримала міжнародну премію за ведення справи по каналу “Дунай – Чорне море”, європейська спільнота не позбавляє Україну права виходу у Чорне море через судноплавний канал по Дунаю. Вона лише вимагає дотримання норм міжнародної конвенції захисту біологічного розмаїття та економічного глузду. На думку Ольги Мелень, звіт комісії ООН спонукатиме Україну до пошуку альтернативного варіанту побудови каналу, який би дозволив і кораблям плавати, і птахам гніздитися.
XS
SM
MD
LG