Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські організації Криму вимагають розпуску ВР України.


Володимир Притула Сімферополь, 13 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Низка проросійських організацій Криму вимагає розпуску Верховної Ради України і скасування результатів політреформи. Сьогодні на прес-конференції у Сімферополі їхні лідери звинуватили Партію регіонів в “антиросійськості”. Водночас місцеві “регіонали” підозрюють, що за цим стоять представники Блоку Юлії Тимошенко.

Лідери Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" на прес-конференції у Сімферополі вимагають розпуску Верховної Ради України.
“Україна не досягла такого рівня парламентаризму, щоб Верховна Рада визначала весь розвиток країни”, - таку заяву сьогодні зробили на прес-конференції у Сімферополі лідери низки проросійських організацій Криму, які об’єдналися в коаліцію Народний Фронт “Севастополь-Крим-Росія”. Вони закликали Президента Віктора Ющенка скористатися своїм правом розпуску парламента, а також разом з достроковими парламентськими виборами провести референдум про скасування результатів конституційної реформи.

Координатор Фронту Валерій Подьячий каже, що Віктор Янукович є ставлеником Леоніда Кучми. А саме при Президентові Кучмі та спікерові Морозі була ліквідована перша конституція Криму і скасований в автономії інститут президентства: “У ситуації, що склалася, не можна допустити приходукучмізму до влади. І взагалі, політреформа задумувалася як бомба уповільненої дії, закладена кучмістами для того, щоб взяти реванш. Уже пройшло 4 місяці і всі побачили, що ця парламентсько-президентська форма політичного устрою – вона не працює в Україні. Тому треба повернутися до того, що було”.

Його колега по Фронту Святослав Компанієць каже, що Віктор Ющенко як лідер “помаранчевої” влади проводить чітку і визначену прозахідну політику, що дозволяє Росії мобілізовувати свої сили для протидії цьому і це пришвидшить мирний перехід Криму під російську юрисдикцію. “Регіонали” ж, за його словами, ведуть подвійну гру: “Партія регіонів, по суті, - ще більш антиросійська, на нашу думку, сила, аніж нині чинна “помаранчева” виконавча влада. Ми ж, росіяна, на випадок перемоги так званої “широкої” коаліції опинимосі у гіршому становищі, аніж за “помаранчевого” режиму. Знову годуватимуть нас обіцянками. Нас це не влаштовує. Тому ми рішуче виступаємо за скасування політичної реформи і за запровадження прямого президентського правління – для наведення ладу в країні”.

Представники Партії регіонів відкидають звинувачення в антиросійськості і підозрюють, що за кримськими вимогами розпуску Верховної Ради України стоять прихильники Юлії Тимошенко. Каже член Партії регіонів, голова однієї з постійних комісій Верховної Ради АРК Григорій Йоффе: “Сьогодні країна перебуває у заручниках однієї людини, для якої посада прем’єр-міністра є якимось фетишем.Я не кажу: чи гідна Юлія Володимирівна бути прем’єром, чи ні. Чи є для цього юридичні, демократичні підстави – я про це мови не веду. Але те, що сьогодні відбувається – це, справді, потрапляння країни у заручники одному політичному діячу”.

Лідер кримського Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко сказав Радіо “Свобода”, що БЮТ жодного відношення до радикалів з Народного фронту не має, але ідею розпуску парламенту України всіляко підтримує. Хоч і з інших причин, аніж лідери проросійських організацій.
XS
SM
MD
LG