Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про війну, політику і спорт.


Василь Зілгалов Прага, 13 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Події на Близькому Сході, візит Джорджа Буша до Німеччини напередодні Санкт-Петербурзького саміту Групи Восьми та суперечки навколо французького футболіста Зінедіна Зідана – у центрі уваги європейської преси у четвер.

Якщо англійська преса характеризує дводенну поїздку Джорджа Буша до Німеччини, як намагання "знайти замінника Блера у особі Ангели Меркель", то німецька, насамперед, звертає увагу на можливе намагання Меркель схилити Буша на більш помірковану позицію у "російському та іранському питаннях". Лондонська "Таймс" пише про те, що американського президента Східна Німеччина зацікавила більше не тому, що вона була колись територією за залізною завісою, а лише із-за того , що звідси родом нинішній канцлер Ангела Меркель, "яку Білий дім готує на роль спадкоємниці Тоні Блера як головного союзника Америки." А німецька "Таґесшпігель" зауважує, що напередодні саміту Групи Восьми в Санкт – Петербурзі "пані Меркель спробує переконати Буша до більшого сприйняття Володимира Путіна, як партнера Заходу у порозумінні з Іраном". Та німецька "Ді Вельт" песимістичніша напередодні саміту Вісімки, бо констатує у четвер: "Небезпека того, що США і Європа підуть у різних напрямках, велика і , мабуть, неминуча".

Тема нової війни на Близькому Сході стала чи не головною у четвер у багатьох європейських виданнях. І головна увага на те, що воєнні дії з локальних переходять у стадію регіональних у зв’язку зі включенням у їхню орбіту Лівану. А це вже, як вважає швейцарська "Таґесблат", " воєнні дії проти суверенної держави". І далі нагадує, що "Хізбалаг" посилено фінансуються з Ірану та Сирії, а в інтересах цих сил "зв’язати ізраїльські війська другим фронтом". Про суперечності у діях між ізраїльськими військовими і прем’єром Ехудом Ольмертом пише у четвер "Зюддойче Цайтунг" і зауважує, що останній, Ольмерт, "намагається більше рахуватися з міжнародною спільнотою".

Лондонська ж "Ґардіан" звертає увагу на те, що Ольмерт опинився "під сильним пресом генералів" і наголошує на ескалації конфлікту. Італійська "Ла Републіка" та британська "Індепендент" сходяться на тому, що з кожним днем цієї війни сценарій стає все похмурішим.

Європейські видання повідомляють в четвер подробиці з іншого фронту – футбольного. Спортивні оглядачі вважають, що сьогодні головним у футбольному житті є фактор французького "футбольного бога" -Зінедина Зідана. І головним вже стає не те, як накажуть у ФІФА його не спортивний крок у фіналі Кубка світу між Францією та Італією, а чи врахує ФІФА помилку суддів у цьому матчі і влаштує повторний фінальний матч цих двох команд. Німецьке видання "Шпіґель" не виключає, що із-за провокаційної поведінки італійського захисника Марко Маттераці Італія взагалі може позбутися чемпіонського титулу.
XS
SM
MD
LG