Доступність посилання

ТОП новини

Континентальна преса про "українську газову хвіртку" і Фірташа в дискусіях Групи Восьми в Петербурзі.


Василь Зілгалов Прага, 14 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – За день до початку саміту Групи Восьми у російському Санкт – Петербурзі у масі публікацій європейської преси про цей форум чи не всюди згадується Україна. І йдеться, насамперед, не про нинішній політичний хаос у Києві, а про те, як пише європейське видання "Вол Стріт Джорнел" у редакційній публікації " Путінські села", що Росія дає газового "жару Україні" за її політичну незалежність від Кремля. Європейські видання цікавить питання про те, від кого залежить її енергетична безпека.

Росія - підготовка до саміту Групи Восьми в Петербурзі.
Європейська преса переконана, що проблема газового тиску Кремля на своїх непокірних сусідів і Україну в тому числі буде стояти у порядку денному Петербурзького саміту Групи Восьми. І більшість європейських впливових видань сходиться на тому, що Росія використала, як пише те ж європейське видання "Вол Стріт Джорнел" " свої значні запаси нафти і газу як політичну зброю проти таких чутливих молодих демократій як Україна".

А лондонська "Файненшел Таймс" ставить питання про роль України у проблемі енергетичної безпеки на саміті Вісімки дуже конкретно. Автор ґрунтовної публікації цього видання Том Ворнер запитує, чого можна очікувати від таких ключових постатей російсько - українського газового бізнесу, як Дмитро Фірташ. У цій статті " Файненшел Таймс" наводить слова експертів про те, що серед власників нашумілої вже компанії “РосУкрЕнерего” названі "Володимир Путін, кримінальний авторитет Семен Могилевич, Дмитро Фірташ, представники української влади та їхні родичі". І далі йдеться про те, що спростування Дмитра Фірташа, одного із офіційних власників “РосУкрЕнерго”, щодо того, що він "не знайомий з Семеном Могилевичем" не є переконливими та наводяться факти про колишню дружину Могилевича Галину Телеш, власницю однієї з трьох кіпрських компаній у співвласності з Дмитром Фірташем, а також імена людей Могилевича, котрі пов"язані з офісом Фірташа у Москві.

У п''ятницю "Файненшел Таймс", критикуючи недалекоглядність українського президента Віктора Ющенка стосовно співпраці України із сумнівною компанією “РосУкрЕнерго”, наводить пропозиції американських експертів щодо необхідності перегляду газових домовленостей Україною у зв’язку із "сумнівністю такої структури, як “РосУкрЕнерго". І далі це впливове лондонське видання наводить ідеальні характеристики на Фірташа з боку керівників російського "Газпрому", близьких соратників російського президента, зокрема з уст заступника голови російської компанії Олександра Рязанова.

У п’ятницю німецька "Гандельсблат" назвала Путіна подібним на Потьомкіна, натякнувши й тут на зв’язок з Україною, бо то й же Потьомкін будував свої знамениті "декоративні села" саме на берегах Дніпра. І тут же німецька газета наголосила, що в Росії й нині "фарбують фасади, у той час, як в кімнатах падають стелі".

На думку авторів редакційного коментаря газети Вол Стріт Джорнал, зараз добрий момент для Заходу для того, щоб спрямувати увагу російського суспільства для побудови демократії у самій Росії. Західна Європа, яку розбудила січнева газова криза, мала б долучитися до цього завдання, а заодно і підтримати молоді демократії - Україну і Грузію,- прийнявши їх до НАТО.
XS
SM
MD
LG