Доступність посилання

ТОП новини

Нові тарифи на телефонний зв''язок: „оптимізація” чи удар по гаманцях?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 14 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З 15 липня в Україні діятимуть нові тарифи на послуги фіксованого телефонного зв''язку. За дзвінки зі стаціонарних телефонів доведеться тепер сплачувати в середньому на 35% більше, а сільського – на 30%. Чи дуже це вдарить по гаманцях пересічних людей?

Дніпропетровська філія „Укртелекому” обслуговує понад 800 тисяч абонентів. Щомісяця, якщо вірити офіційній інформації,це число зростає. Наскільки болючим може бути підвищення тарифів на переговори для їхніх користувачів, дніпропетровські зв’язківці не кажуть. Вони готові дати письмову інформацію про нові ціни, однак від усних коментарів відмовляються — мовляв, їм не до цього, чекають на перевірку з Києва.

Значна частина власників стаціонарного зв’язку наразі — це літні люди, що у телефонних розмовах шукають і розради, й порятунку від самотності.

Євгенія Семенівна мешкає у центрі Дніпропетровська, поблизу головного відділення зв’язку дніпропетровського „Укртелекому”. З підвищенням тарифів їй доведеться заощаджувати на телефонному спілкуванні з родичами та приятельками.

„Отримую пенсії 300 гривень. Усе подорожчало — квартира подорожчала, світло подорожчало. Дуже погано. Все це відніме частину моєї пенсії”.

Зв’язківці називають стрибок цін на свої послуги „оптимізацією тарифів”. І висувають контраргумент — разом з подорожчанням місцевих дзвінків, подешевшають послуги міжнародного зв''язку — від 20 до 70%, дивлячись, куди телефонуєш.

Молоді люди — Юрій та Артем, які стрілись мені біля міської ради, кажуть, що це вигідно передусім людям бізнесу, а не більшості населення — тим, хто ледь зводить кінці з кінцями. Юрій:

„Це вигідно тим, хто ділові розмови має. А для домашніх телефонів, стаціонарних, то це буде не дуже вигідно. Я вважаю, будуть навіть масові відключення за неплатежі, як зараз за світло чи за газ. Це болюче буде, я вважаю, для кожної сім’ї, яка заробляє гроші чесним трудом. Ну що ж, намагатимемось впливати. Треба масово якось в загальноукраїнських масштабах це робити”.

Артем:

„І так наче було не дешево. Зараз буде важко. У мене мобільний. У мене немає такого, стаціонарного, але я користуюсь „Укртелекомом”, бо з міського на міський завжди подзвонити було доступно”.

Є серед молоді й ті, кого все це мало обходить. Якщо маєш вигідний пакет на мобільні розмови, то це взагалі не проблема, тим паче в такому багатому місті, як Дніпропетровськ, — каже Дмитро:

„А хто сказав що телефонний зв''язок взагалі повинен коштувати дешевше? Треба вчитись більш лаконічно висловлювати свої думки! Що стосується міжміського зв’язку, то з приходом в наше життя мобільного зв’язку, це взагалі не проблема. Я проблеми в цьому не бачу”.

Між тим попереду —другий етап збільшення тарифів на дзвінки. „Укртелеком уже оголосив, що з 1-го грудня його послуги стануть дорожчими ще в середньому на 15%. . Проте обіцяють не тільки дьоготь, а й мед —дзвінки зі стаціонарних на „мобільники” стануть дешевшими майже на чверть.

Отож — Україна в режимі очікування.
XS
SM
MD
LG