Доступність посилання

ТОП новини

Саміт «Групи восьми»: світові проблеми та протести антиглобалістів.


Петро Кагуй Прага, 17 липня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні – останній день роботи саміту країн «Групи восьми», що проходить в Росії, у Санкт-Петербурзі. А ще вчора ухвалили підсумкові документи щодо низки найважливіших міжнародних проблем, у тому числі, в ділянці глобальної енергетичної безпеки.

В ухваленій програмі «Глобальна енергетична безпека» йдеться, зокрема, про готовність країн «Групи восьми» боротися за безпеку атомної енергетики.

Лідери 8-ми держав: Сполучених Штатів, Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, Франції, Японії та Росії визнали, що їхні країни – «різними способами вирішують завдання, пов’язані з енергетичною безпекою та пом’якшенням кліматичних змін». Вони наголосили, що нинішній саміт проходить через 20 років після аварії на Чорнобильській АЕС.

Учасники саміту вважають, що розвиток безпечної ядерної енергетики сприятиме не лише безпеці у світі, але й зупинить забруднення атмосфери. І для цього потрібно розробляти нові технології. Лідери «Вісімки» підтвердили свою готовність використовувати ядерну енергетику виключно у мирних цілях.

У Санкт-Петербурзі на противагу саміту «Групи Восьми» учора відбувся Російський Соціальний форум (так званий «антисаміт»). Його учасники схвалили свої резолюції стосовно порядку денного «Вісімки».

Один із учасників «антисаміту» зауважив:

«Основна проблема, пов’язана з «Вісімкою», як мені здається, це – проблема війни. Вона вже привела до загибелі сотень тисяч людей. Це напевне важливіше, ніж плани розвитку атомної енергетики. Я маю на увазі: Кавказ, Афганістан, Ірак. Завдання в тому, щоб люди в країнах «Вісімки» розуміли, що з цим боротися повинні вони самі. А жодні президенти, уряди змінити ситуацію в кращу сторону не можуть. Вони якраз і повинні нести відповідальність за цю війну».

Російська міліція затримала учора близько 40-ка осіб, котрі брали участь у виступах антиглобалістів. Демонстранти блокували центр Санкт-Петербурга та влаштували сидячий мітинг.

В акції брали участь анархісти та антиглобалісти з різних міст Європи: Москви, Мінська, Києва, Варшави, Кишинева та Берліна.

Міліція затримала також українського журналіста телекомпанії «Студія «1+1» Максима Буткевича, коли він фотографував пов''язані з акцією протесту події.

Саміт «Вісімки» у Санкт-Петербурзі окрім програми «Глобальна енергетична безпека» схвалив цілу низку інших документів. Зокрема, у ділянці освіти, боротьби з інтелектуальним піратством, із корупцією на високому рівні, з боротьби з епідеміями інфекційних захворювань.

Лідери «Групи восьми» також закликали покласти край воєнним діям на Близькому Сході. Вони висловилися за необхідність скерувати до Лівану ще одну групу спостерігачів Організації Об’єднаних Націй.
XS
SM
MD
LG