Доступність посилання

ТОП новини

Літнє таборування українських пластунів у Польщі


Єва Поштар У всій Європі триває сезон літнього відпочинку. Активно відпочивають у Польщі наймолодші члени Організації української молоді «Пласт». Пластуни таборують у Бескидах, у селі Розділля, що біля міста Горлиці в Малополському регіоні – звідки їхніх предків було виселено майже 60 років тому. Упродовж двох тижнів у цьому таборі молодь поєднуватиме пластовий вишкіл із вихованням патріотизму та спортивними розвагами.

На спортивному майданчику біля школи, в якій кватирують українські скаути із Польщі, майоріють два прaпори: український і польський. Літній відпочинок українських дітей, які проживають у Польщі, вже вчетверте проводиться у місцевості Розділля біля містечка Горлиці, що в Малопольському регіоні на півдні Польщі. Старший пластун Ірина Борущак, голова Пласту у Польщі, каже, що це невипадково. Адже на цих землях ще до 47 року мешкали предки молодих пластунів. Говорить Ірина Борущак:

«Ми хочемо пізнати ці території, почувати себе як вдома. Тут є справжня українська земля. Тут приходимо на цвинтар, є підписані могили українською мовою. Є церкви - не новопобудовані, лише старі церкви, в яких ще молилися діди наших прадідів . Думаю, що програму, яку ми маємо на таборі, де ми вчимо про нашу віру і про наше походження, краще проводити на землях, які попросту дихають тим повітрям, де ліс шумить так само як шумів нашим прадідам».

Більшість пластунів- учасників табору у Розділлі - це вже третє покоління, тобто онуки українських переселенців. Наймолодші пластуни приїхали із Слупська, Кошаліна, Гданська, Білого Бору, Варшави. Гданщанка, Ксеня Левосюк таборує з пластом у Розділлі вже вдруге.

«Є багато дітей з минулого року. Приїхало також дуже багато дітей нових. Я приїхала сюди з моєю товаришкою з Гданська і є дуже файно».

Хореограф Юрій Щутяк прибув зі Львова. Він уже п”ятий рік навчає пластунів у Польщі українським народним танцям. Говорить Юрій Щутяк:

«Ми працюємо не так як професійн , ми викладаємо саме елементарне. Рухи - ми їх спрощуємо, не даємо їх такі складні, які вони мали бути в оригіналі. Тобто, ближче до фольклору, де є простіше і дітям зрозуміліше. Тому що, звичайно, професійно робити номер якийсь, то діти не вивчать за 10 днів такого матеріалу. Робимо максимально спрощено».

Пластуни готують мистецьку програму, з якою виступатимуть під час свята Лемківської культури, яке від п”ятниці відбуватиметься неподалік, у селі Ждиня. Вони підуть також у мандрівку шляхом старовинних українських церков у Бескидах. У рамках цієї мандрівки вони відвідають також місто Бардеїв, що розташоване на території Словаччини.

Організація “Пласт” діє у Польщі вже 16 років. На сьогодні тут існує три пластові станиці. Всі вони неподалік Балтійського моря: у Білому Борі, Слупську та Гданську. Пластуни із Польщі кажуть, що мета скаутського руху одна.

Говорить Ірина Борущак:

«Всюди пластуни мають таке саме завдання: чи вони живуть у Штатах чи в Австралії чи у Польщі. Ціль Пласту – виховати доброго громадянина, який любить Бога і Україну».
XS
SM
MD
LG