Доступність посилання

ТОП новини

Рим знову занепокоєний газовою поведінкою Києва.


Наталка Кудрик Рим, 18 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Італійський прем''єр-міністр Романо Проді за останні два місяці вже вдруге висловив занепокоєння некоректною газовою поведінкою України. Сьогодні ця тема одна з головних на сторінках італійської преси. Видання також повідомляють про вбивство української іммігрантки у місті Перуджі.

„Газові резервуари України порожні. Я не хотів би вмерти від холоду наступної зими. Вже липень надворі, і я починаю переживати”. Такою цитатою прем''єра журналіст газети „Републіка” („La Repubblica”) починає статтю під назвою „Проді подає сигнал газової тривоги”.

Чергова заява глави італійського уряду пролунала під час саміту Великої вісімки, який завершився в понеділок у Санкт-Петербурзі. Романо Проді вдалося висловити свої переживання з приводу газової бездіяльності України на зустрічі з російським президентом Владіміром Путіним.

За словами італійського прем''єра, попри звертання до Києва вжити належних заходів, російський газ, призначений для Італії, в українських сховищах відсутній. Видання зазначає, що це недобра новина, зважаючи на колотнечу з цінами на світовому нафтовому ринку в контексті загострення конфлікту на ізраїльсько-ліванському кордоні.

Минулої зими після українсько-російського газового конфлікту, щоб уникнути надзвичайної ситуації, Італії вдалося зі власних резервів покрити недостачу 30% російського газу. На сьогодні Рим вимагає, щоб українські сховища були заповнені до зими. „Републіка” нагадує, що до Європи українською територією транспортується 80% газу з Росії. За даними видання, російський „Газпром” за посередництва компанії „Росукренерго” невдовзі зможе викупити і контролювати ці газові мережі України.

Стурбованість прем”єр-міністра поділяє також і керівництво італійської енергокомпанії „Ені” (“Eni”), інформує економічний часопис „Соле венті кватро оре” („Il Sole 24 ore”). Оглядач згадує переговори Проді і Путіна місяць тому у Москві, коли прем”єр Італії зобов”язався перевіряти процес заповнення газосховищ України, а в разі запізнілої реакції Києва чинити тиск. Вимоги Рима до української сторони незмінні, хоч і жевріє надія, що „Газпром” таки підпише угоду про вихід на українські газові мережі.

Газета „Стампа” („La Stampa”) також згадує сьогодні Україну, але з ішного, трагічного, приводу. Повідомляється про убивство 50-літньої української заробітчанки в громадському туалеті у центральному парку міста Перуджі. Трагедія сталася в неділю після обіду.

Серед білого дня у людному місці ніхто нічого не чув і не бачив. Жінку побили і задушили шкіряною мотузкою. Встановили, що звали її Любомира, працювала хатньою робітницею у родині італійських пенсіонерів. Два роки тому емігрувала в Італію, щоб почати нове життя. За даними поліції, українка не оборонялася і не кликала про допомогу, певно, знала убивцю.

Причин убивства не з’ясували, але підозрюють, що це справа мафії, яка організовує приїзд нелегалів до Італії і влаштування їх на роботу. Можливо жінка не виконала якихось домовленостей, за що і була покарана. Фоторобот нападника схожий на чоловіка слов’янського походження.

Наприкінці „Стампа” додає, що серед домогосподарок-іммігрантів, саме українки користуються найбільшою повагою в італійських родинах. Нині, за даними газети, у сім”ях працюють майже 100 тисяч жінок з України. Трохи менший потік робітниць із Румунії, Філіппін та Польщі.
XS
SM
MD
LG