Доступність посилання

ТОП новини

У Бахчисараї триває протистояння довкола святого місця Азізлер, де зараз розташований міський ринок.


Володимир Притула Сімферополь, 19 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Бахчисараї триває протистояння довкола святого місця Азізлер, де зараз розташований міський ринок. Репатріанти і далі пікетують вхід до ринку, вимагаючи припинення торгівлі на місці, де захоронені їхні предки та святі. А вчора ввечері районний прокурор опротестував нещодавнє рішення міськради, яким депутати дозволили торгувати на кістках ще цілий рік.

Сьогодні скандування “Азізлер!” уже не таке голосне як два тижні тому, коли протистояння довкола цього святого місця загострилося. У перші дні липня тут сталася сутичка між репатріантами та охоронцями ринку. А за кілька днів пройшов мітинг, скликаний регіональним меджлісом, з вимогою негайно звільнити Азізлер від торговців. Лише присутність близько тисячі бійців спецпідрозділів міліції попередила сутички між рішуче налаштованими сторонами.

Сьогодні перед ринком не дуже великий пікет репатріантів. І хоча їх небагато і вони не повністю заблокували вхід, торгівлі тут майже немає. Посеред дороги на ринок лавки, на яких сидять старшого віку пікетувальники. Над ними плакат : “Базар на кістках зачинений!”.

Каже один з учасників пікету Ернест-ага: “Ринок зачинений! Тому що там Азізлер – святе місце! На кладовищі, на кістках торгувати не можна, у людей будь-якої віри. Адже ж є новий ринок, нехай переходять туди. Вже два роки стоїть порожнім – чекає на підприємців. Але ті принципово не йдуть. Тому що на чолі – бандюки, колишні “сейлемовці”.

Між пікетувальниками і ринком – 4-5 “беркутівців”. Ще кілька десятків їхніх колег ховаються в тіні дерев, дехто грає у нарди, позичені в репатріантів. Сьогодні Головне управління МВС України в Криму подало до суду на Бахчисарайську міськраду з вимогою визнати протиправною її бездіяльність щодо вирішення питання про перенесення стихійного ринку з колишнього мусульманського цвинтаря "Азізлер" і стягнути з неї на користь кримського главку міліції майже 62 з половиною тисячі гривень. Саме в таку суму правоохоронці оцінили двотижневе перебування у Бахчисараї майже 5 тисяч співробітників органів внутрішніх справ.

Тим часом значна частина працівників ринку попри значні щоденні втрати від зниження виторгу покидати ринок не хоче. Торговці кажуть, що зазнають великих збитків, але вважають справою честі відстоювати своє право на торгівлю саме в цьому місці.

“Якщо сьогодні ми шукатимемо, де чиє кладовище, то будувуватися ніде буде. Нам місця не залишиться і на Перекопі – там теж люди гинули. Якщо дивитися, що тут скрізь кладовище. Чому ми сьогодні весь час захищаємося, а нас весь час звинувачують? Якщо ми виграли усі суди, якщо міськрада вирішила на нашу користь?”, – щиро дивуються торговки з Бахчисарайського ринку.

Сьогодні ж стало відомо, що районний прокурор опротестував нещодавнє рішення Бахчисарайської міськради, яким депутати дозволили торгувати на кістках ще цілий рік.
XS
SM
MD
LG