Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Вільні від Бога


Київ, 20 липня 2006 року.

У будинку, де мешкають мої знайомі, живе чоловік, якого всі сусіди називають просто Боря, незважаючи на його солідне черевце і сорок з гаком років. Боря спокійно існує зі своєю мамою в однокімнатній квартирі, тиняється дворами, проводить з сусідськими бабусями бесіди на суспільно-політичні теми і періодично - двічі на рік - зникає в палатах міської психо-неврологічної лікарні. Скільки таких борь тихо і непомітно мешкають серед нас? Чим живуть душевнохворі люди? Як їх лікують і чи мають вони шанс повернутися до нормального життя. Про це сьогодні у Звуках життя - Вільні від Бога – з Микитою Моїсеєвим

Аудіозапис програми. Перший випуск: Ставлення до психічно хворих, так само як і до людей з фізичними вадами - лакмусовий папірець загальної культури і ставлення до особистості. Принаймні, так вважають у розвинених країнах. Ще сто років тому на Галичині рівень цієї культури був на досить високому рівні - якщо брати до уваги архівні матеріали першого в Україні шпиталю для психічно хворих у Львові. Зараз лікарні вже понад сто тридцять років і як там нині ставляться до пацієнтів - досліджувала Львівська Кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Шість років тому парламент ухвалив закон "Про психіатрію", який повинен був забезпечити права людей з душевними недугами. скажімо, частині психічно хворих[ дозволили голосувати на виборах. Чи гуманізував цей закон життя психічно хворих - розповідає юрист Тетяна Яблонська.

Аудіозапис програми. Третій випуск: Психічно хворими, а для лаконічності "психами" дуже люблять називати один одного досить здорові громадяни. Часом не усвідомлюючи що таким чином вони можуть образити справжніх хворих. А останнім часом на тлі парламентських баталій образні слова все частіше лунають на адресу політиків. Втім, відомий художник та знавець закулісного дедутатського життя Сергій Поярков вважає що можновладцям варто було би проходити комісію перед отриманням будь-яких портфелів. Чи варто все-таки обстежувати народних обранців на предмет психічного здоров*я? - Хай це не видається вам кумедним! Адже цим питанням переймається і головний лікар київської Павлівки Роман Никифорук.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG