Доступність посилання

ТОП новини

Особливості дитячо-юнацького табірного відпочинку в Латвії


Людмила Пилип Рига, 21 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) Організація дозвілля дітей влітку є нині в Латвії однією з галузей індустрії відпочинку. Юні латвійці мають змогу відпочивати в різних літніх таборах, починаючи від спортивного чи мовного, де вони покращують стан свого здоров’я та освіту, до участі в грі „Вільне місто”, де молодь, на зразок віртуальної гри, реально моделює своє життя в майбутньому.

Більшість дорослих латвійців з ностальгією згадують своє перебування в піонерських таборах. Однак сучасне латвійське юнацтво вибирає зовсім інші види відпочинку влітку, хоча форма в основному залишається як і раніше – табір. Допомагає їм Молодіжний центр інформації та мобільності. Центр надає інформацію про можливості відпочинку та навчання за кордоном, про молодіжні програми, які фінансує Євросоюз, зокрема обмін молоддю. І безумовно допомагає вибрати літній табір, яких лише в Латвії нараховується понад 350.

Говорить керівник центру Олександр Мілов: „ Сьогодні табори – це індустрія. Табори пропонуються з різноманітною програмою. Табори мовні та відпочинку, є нові табори - пригодницькі, сюжетного типу. Зокрема табір фанів Гарі Потера. В рамках даного табору учасники упродовж восьми днів перебувають у цій казці- історії про Гарі Потера, і для них це достатньо цікаво”.

Рік тому в Латвії з’явився молодіжний табір нового типу, який об”єднує молодь віком від 16 до 21 року. Автор ідеї Андрій Сорокін, використовуючи свій життєвий досвід та досвід батьків-педагогів, створив зі старих піонерських ігор, молодіжних зборів та сучасних варіантів-рольовиків нову гру під назвою „Вільне місто”. Ця гра надзвичайно зацікавила латвійську молодь. В чому ж причина?

Андрій Сорокін відповідає: „Вони все розуміють, вони бачать, що у нас є недоліки: і жебраки, і бездомні, і безробітні, і корупція, і слабке медичне обслуговування. І вони це все переносять у гру. Але у них там з’являється можливість над цим посміятися- з одного боку, а з іншого - через сміх, гумор вони не лише показують проблему, але доходять до того, як її змінити”.

У молодої людини, яка лише увійшла в доросле життя, є багато бажань і багато можливостей. Але як їх реалізувати, як знайти себе в досить агресивному дорослому середовищі? У „Вільному місті” вони навчають бути в команді, знаходять собі друзів та однодумців. Ця гра сприяє розширенню кругозору та спектру можливостей, виявленню лідерських якостей молодої людини.

Каже одна з учасниць гри Ганна Светіна: „Табір – це в першу чергу можливість насолодитися літом. Нові знайомства. Це місце, де можна себе випробувати. Тут можна показати свою кращу сторону, свій талант. Табір став показником того, як ти можеш співіснувати з людьми, з якими зустрічаешься кожного дня” .

„Вільне місто” - це модель нашого дорослого життя. У таборі молодь придумувала свої закони, яких необхідно було дотримуватися, вибирала управління, займалась спортом, закохувалась і билась на дуелях. В місті були свої грошові еквіваленти – пробки від пляшок. Молодь навчалась заробляти гроші, але водночас не ставити їх понад усе. Що ж залишається після того, як молодь повертається в реальне життя:

Каже Андрій Сорокін: „Залишилася не лише ідея, залишився колектив молоді, об”єднаний таємницею – грою у “Вільне місто” І це вилилось у те, що після табору вони не захотіли розлучатися. Вони захотіли зустрічатися, спілкуватися, і це було формалізовано у створення молодіжної організації „Патріоти ЛВ”. Вони створили свій сайт для спілкування. Молодь не може сидіти без справи. Тепер вони цікавляться громадським життям, політикою, проводять свої молодіжні акції, спрямовані на те, що хвилює сьогодні молодь”.

В разі, якщо ідея “Вільного міста” зацікавить молодь з інших країн, Андрій Сорокін з радістю допоможе в її реалізації.
XS
SM
MD
LG