Доступність посилання

ТОП новини

Події в Лівані: чому мовчить світ?


Ірина Халупа Прага, 21 липня 2006 року (RadioSvoboda.org) Конфлікт на Близькому Сході не лише загострюється, а й може втягнути інші країни. Ліванський прем’єр закликає світ допомогти, однак світ мовчить. Навіть Генсек ООН Кофі Аннан стверджує, що негайне припинення вогню між Ізраїлем та "Хезболлою" є малоймовірним. Чому немає світової реакції? Чи, може, як стверджують циніки, всім просто вигідно замовчати цей найновіший спалах у постійно вибуховому Близькому Сході?

З такими запитаннями радіо "Свобода" звернулося до близькосхідного експерта при Лондонському королівському Інституті Міжнародних Справ Йоссі Мекельберга.

- У минулому, коли виникали конфлікти на Близькому Сході, дуже швидко реагували Сполучені Штати, відправляючи туди своїх посланців та емісарів для врегулювання. А зараз мовчання. Чому?


- США вважають, що цю кризу викликали Сирія та "Хезболла". Америка хоче, щоб Ізраїль або повністю знищив "Хезболлу", або послабив її настільки, що коли дійде до припинення вогню, "Хезболла" була змушена домовлятися, а ліванський уряд зміг би встановити свою владу по всій країні. Зараз немає такої ситуації. "Хезболла" хоче далі бити по Ізраїлю, отож з точки зору США та Ізраїлю, в такій ситуації нема про що домовлятися.

- Навіть провідні арабські країни не дуже намагаються припинити нинішнє близькосхідне кровопролиття. Саудівська Аравія, Єгипет, Йорданія ще й публічно звинуватили "Хезболлу" в провокації. Може, лідери цих країн, а це мусульмани-суніти, сподіваються, що Ізраїль переможе у цьому конфлікті?

- Такі рухи, як "Хезболла", "Хамас", "Ісламський Джигад"" та джигади в Іраку в далекій перспективі є більшою загрозою для арабських країн, ніж для Ізраїлю. Отже, виходячи з цього, їм було б вигідно, якби "Хезболла" зазнала поразки в цьому конфлікті. Поразка "Хезболли" була б поразкою й Ірану. І про це не жалкували б ні Саудівська Аравія, ні Єгипет, ні інші режими цього регіону.

- А Європа? Чому вона опинилася так осторонь?

- Як завжди, коли йдеться про якусь міжнародну кризу, Європа не спроможна виступити об’єднаним фронтом і сформувати єдину політику безпеки. Європа дуже хотіла б побачити швидке припинення вогню. Але навіть у Європі розуміють, що цей конфлікт спровокувала "Хезболла", вони не мають жодних територіальних підстав на свої претензії. Це прекрасно розуміє британський прем’єр Блер. Й тому в Європі розуміють, що Ізраїль, як держава, має право стримувати цю групу. Як довго все це ще триватиме, важко сказати.

- Чи Ви хочете сказати, що цей конфлікт, жертвами якого здебільшого є цивільне населення, може довго тривати, а світ просто буде за цим спостерігати?

- Якщо число жертв в Лівані зростатиме, міжнародному співтовариству буде дуже важко надати Ізраїлю карт-бланш для продовження цих операцій.

- Щоб припинити вогонь, треба тиснути як на Ізраїль, так і на "Хезболлу". Як цього можна досягнути?

- Ліванський уряд надто слабкий це зробити. Ліванська армія також надто слабка. Це мусить бути певна комбінація. Це має бути міжнародний тиск через Іран та Дамаск, вздовж ізраїльсько-ліванського кордону треба дислокувати міжнародний контингент, а "Хезболлу" витиснути за річку Літані, це 40 кілометрів від кордону. Треба налагодити систему роззброєння "Хезболли", систему, яку легко можна перевірити. Це буде дуже складна домовленість, в якій фігурує неурядовий гравець, що не підкоряється центральному урядові.
XS
SM
MD
LG