Доступність посилання

ТОП новини

Вкладникам радянського Ощадбанку не треба було бути сумлінними платниками комунальних послуг?


Оксана Гребіневич Київ, 26 липня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Уряд звітує про погашення зобов’язань за знеціненими заощадженнями громадян в Ощадбанку СРСР. Йдеться про компенсацію вкладів через погашення боргу за житлово-комунальні послуги. Але далеко не всі власники сіреньких радянських ощадкнижок задоволені.

Державний бюджет передбачав 3 млрд. гривень компенсації потерпілим вкладникам радянського Ощадбанку. Вкладникам надали змогу повернути собі частину заощаджень. Щоправда не готівкою, а через погашення своєї заборгованості за житлово-комунальні послуги. Фактично держава на цю програму компенсацій витратила майже 1 млрд. 800 млн. гривень. Термін, коли громадянин міг скористатися правом й погасити свій комунальний борг за рахунок радянського вкладу збіг 30 червня цього року. Але українці не стали чекати останнього дня. Більшість набагато раніше скористалася наданою можливістю. Така оперативність громадян дала можливість уряду днями оголосити про завершення розрахунків між підприємствами, перед якими громадяни мали борг, і державою, яка на себе цей борг переклала. Говорить начальник відділу департаменту територіальних бюджетів Міністерства фінансів Наталя Толопило:

“Згідно з постановою розрахунки Мінфін має завершити 20 грудня. Але у зв’язку з тим, що питання таке актуальне і вже незначна кількість цих розрахунків залишилась не проведеними, то уряд має намір прискорити і завершити їх раніше ніж передбачено постановою”.

Відтак, розрахунки остаточно завершаться до 1-го вересня цього року.

Але неважко припустити, що не всі вкладники Ощадбанку СРСР задоволені. Почнемо з того, що є люди, котрі втратили гроші на радянських книжках і водночас не додумалися не платити за квартиру. Виходить, уряд, як це часто буває, покарав найсумлінніших? Чиновники обіцяють виправити ситуацію. Про подальші кроки уряду, направлені на компенсацію втрачених грошей розповідає Володимир Коцюба директор департаменту розвитку ринку фінансових послуг міністерства фінансів :

“137 млр. загальна цифра по погашенню. І на сьогоднішній день в бюджеті передбачено 600 млн. Це те, що мається компенсуватися живими грошима. Не як залік по житлово-комунальним послугам, а виплата живими грошима. Тобто проект постанови зараз знаходиться на погоджені в центральних органах влади. Тобто він підписаний міністром і зараз пішов на погодження.”

Словом, потерпілим вкладникам слід уважно стежити за новинами Мінфіну та сподіватися на справедливу компенсацію.
XS
SM
MD
LG