Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний скандал між Латвією та Білорусією: білоруська сторона порушила норми Віденської конвенції і здійснила обшук у квартирі латвійського дипломата


Людмила Пилип Лише нещодавно завершились представництво Латвії як країни-члена Євросоюзу в Білорусі. Упродовж півроку Посольство ЛР в Мінську втілювало принципи політики ЄС щодо Білорусі. Однак дипломатичний скандал, причиною якого став обшук, здійснений білоруськими спецслужбами в квартирі латвійського дипломата, спричинив до ускладнення відносин між країнами. Латвія сподівається, що ця подія матиме широкий міжнародний резонанс та реакцію Європейського Союзу.

„Брутальне та скандальне порушення міжнародних прав”, - такі заголовки статей майорять на шпальтах латвійських видань, в яких інформується про обшук, вчинений представниками спецслужб Білорусі в квартирі одного з латвійських дипломатів. В ніч з 24 на 25 липня представники правоохоронних органів Білорусі проникли в квартиру дипломата Посольства Латвії у Мінську і здійснили обшук, в перебігу якого були вилучені його особисті речі.

Міністерство закордонних справ Латвії заявило, що такі дії білоруських установ є брутальним порушенням Віденської конвенції 1961 року. Міністерство підготувало ноту протесту білоруському МЗС, а до латвійського закордонного відомства був викликаний для пояснень посол Білорусі в Латвії Олександр Герасименко.

Каже міністр закордонних справ Латвії Аттіс Пабрікс: „ Ця людина є одним з наших дипломатів – другий секретар. Реагуючи на подію, ми підготували ноту і найближчим часом чекатимемо на пояснення білоруської сторони. Жаль, що моя перша зустріч з послом Білорусі в Латвії, який нещодавно був акредитований, була присвячена цій темі. Безумовно, ми повідомимо про цей інцидент усі країни Євросоюзу, з тим щоб ця подія отримала широкий міжнародний резонанс”.

За словами Атіса Пабрікса, ця подія безперечно матиме вплив на позицію ЄС щодо Білорусі. Керівник латвійського закордонного відомства наголосив, що це напад не лише на дипломата, а й на країну.

Міністерство закордонних справ Латвії нагадує, що 29 стаття Віденської конвенції свідчить: „Особа дипломатичного агента є недоторканною. Він не підлягає будь-якому виду арешту чи затриманню.” Також 30 стаття Конвенції передбачає, що „ приватна резиденція дипломатичного агента має таку ж недоторканність та захист, як і приміщення представництва. Його документи, кореспонденція та речі також є недоторканними”.

Натомість білоруська сторона зазначає, що дії правоохоронців були здійснені відповідно до санкції прокурора. За словами представників міністерства внутрішніх справ Білорусі, це був не обшук, а огляд. Білоруське зовнішньополітичне відомство поки що ніяк не коментує ситуацію та причини інциденту.
XS
SM
MD
LG