Доступність посилання

ТОП новини

Словацькі нотатки


Богдана Костюк Київ, 26 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - За даними провідних туристичних компаній держав Євросоюзу, однією з родзинок центральноєвропейських куточків є Словаччина.

Мальовничі гірські краєвиди і цілюще повітря, чудові співи і смачна національна кухня, готичні середньовічні містечка і сучасні аквапарки, якісний сервіс і професійна реклама – це все приваблює до цієї держави все більше мандрівників. Серед них побільшало й українців, для яких Словаччина – не лише туристичний рай, а і зразок здійснення євроатлантичної інтеграції.

“Словаччина так довго була поруч з нами, а ми так уперто її не помічали, подумки вважаючи країною, що розташована десь за полярним колом, що тепер варто наздогнати час і проїхати її дорогами, поблукати її містами та національними парками, покоштувати її вина і попити цілющої мінеральної води”, -так відомий британський письменник і мандрівник Макс ле Гранд запрошує співвітчизників до Словаччини.

Британці вже відкрили для себе цю мальовничу країну з населенням у п‘ять з половиною мільйонів осіб і з понад двадцятьма національними і природними заповідниками. І разом з австрійцями, німцями, поляками і чехами п‘ють цілющу воду, купаються у термальних джерелах або ж пішки долають хребти Білих Карпат і Високих Татр, захоплено оглядаючи при цьому руїни середньовічних фортець і замків. Не меншу втіху викликають спуски у печери, сплавляння на плотах гірськими річками або ж політ на дельтапланах над горами і виноградниками. До речі, чи не кожне словацьке місто може похвалитися смачним вином і національною кухнею.

Українські туристи найчастіше приїздять покататись на лижах і помилуватися зимовими гірськими краєвидами Словаччини. Але все частіше вони гостюють у Словаччині і влітку. Як стверджує професійний екскурсовод Ольджи Тимур, українці цікавляться словацькою історією та культурою:


“Словаччина – надзвичайно цікава країна. Вона різноманітна, чарівна з точки зору природи, архітектури, історії. Усі ці елементи дуже пов‘язані з середньовіччям, оскільки великий вплив німецької культури ми знаходимо у всіх містечках у Словаччині. Ця культура, яка відображена в архітектурі, відрізняється від тієї, яка є в Україні. А оскільки це щось нове, невідоме, тому багато українських туристів, приїжджаючи у Словаччину, бачать зовсім невідомого сусіда, такого маленького, але з такою великою, красивою історією”.

А ще, несподівано для себе, українці знаходять у Словаччині посестру своєї країни: традиції, звичаї, мова, кухня, навіть анекдоти і гумор двох сусідніх держав дуже подібні. Як стверджує пан Тимур, більшість словаків уболіває за євроатлантичну інтеграцію своєї східної сусідки:

“Я дуже часто роблю паралелі між подіями, які проходили в Україні і в Словаччині. Тому що насправді, якщо дивитись об‘єктивно, є дуже багато спільного. Є сильні два антагонізми в одній країні, які роздирають країну на дві сторони, на дві половинки. Але врешті-решт, у Словаччині знайшлася та сила, яка змогла знайти консенсус і потягнути цілу країну до Європейської Унії”.

Пан Тимур висловив надію, що в Україні знайдеться сила, здатна об‘єднати державу так, як це свого часу зробила словацька інтелігенція – на засадах національних політичних, культурних традицій та європейської демократії.
XS
SM
MD
LG