Доступність посилання

ТОП новини

Дискусія за круглим столом у Президента


Марина Пирожук

Гості: представник Партії регіонів Василь Горбаль, нашоукраїнець Василь Куйбіда та БЮТівець Михайло Волинец.




Марина Пирожук: Дискусія за круглим столом у Президента. Про що домовився український політикум? Чи допоміг лідерам фракцій нарешті врегулювати парламентську кризу “круглий стіл” Президента?

Сьогодні у Секретаріаті Президента України за ініціативою Віктора Ющенка відбувається загальнонаціональний круглий стіл. Організатори твердять, що завдання цієї події – консолідація державних інституцій, провідних політичних сил, громадських діячів довкола національних пріоритетів та розв’язання парламентської кризи шляхом примирення.

Віктор Ющенко перед дискусією закликав усіх присутніх об’єднатися довкола національних інтересів і підписати документ за назвою “універсал національної єдності”.

Учасники круглого столу, а серед них голова Верховної Ради Олександр Мороз, прем’єр Юрій Єхануров, лідери всіх парламентських фракцій: Роман Безсмертний (“Наша Україна”), Петро Симоненко (Комуністична партія), Юлія Тимошенко (БЮТ), Василь Цушко (Соцпартія), та Віктор Янукович (Партія регіонів) говорили про необхідність об’єднання нації та невідкладне врегулювання парламентської кризи.

Частина перемовників вважає, що інструментом такого об’єднання та примирення може бути закріплення чи створення так званої широкої коаліції. Певний дисонанс у дискусію політичного істеблішменту у Президента внесла Юлія Тимошенко.

Вона заявила, що її блок не буде входити у жодну широку коаліцію, оскільки це не є гарантом єднання країни, а навпаки. Тимошенко також наголосила, що БЮТ не відступить від ідеї розпуску парламенту.

Як українські політики розуміють ідею єднання країни і чи готові вони слугувати цій меті реально? Чи допоможе нинішня дискусія визначитися главі державі?

Про це та інше говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з представником Партії регіонів Василем Горбалем, нашоукраїнцем Василем Куйбідою та БЮТівцем Михайлом Волинцем.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі. Я також хочу долучити до розмови наших слухачів. Телефонуйте і запитуйте наших гостей безпосередньо про все, що вас цікавить. Телефон студії: 490-29-05.

Шановні гості, Ви всі уважно спостерігаєте за круглим столом, який триває ще зараз. Чи полегшить він політичне життя, чи примирить політикум?


Михайло Волинець: За “круглим столом” зібралися люди від різного політикуму: комуністи, соціалісти , НУ і БЮТ, у яких є кардинально різні погляди. Тому що та ж Партія регіонів йшла під одними гаслами під час виборів, комуністи-соціалісти під зовсім іншими. Лідерка БЮТ наголосила саме на цьому, відверто і чітко сказала, що БЮТ буде або в опозиції, або ж наполягатиме на дострокових виборах.

Марина Пирожук: Всі чекали цього заходу, всі сподівалися на його результативність, наскільки він був ефективним?

Василь Горбаль: Я звичайно не вірю, що підписання якихось паперів, сама процедура регулює якісь кризи. Насправді кризу регулюють ті процеси, які передують підписанню документів.

На моє враження, у парламенті уже існує компроміс щодо знаходження тих чи інших ідей для подальшої роботи парламенту, і вихід із цієї кризи уже знайдений. Так що цей круглий стіл і підписання будь-якого документа просто дасть остаточний імпульс до завершення цього процесу.

Марина Пирожук: Примирення політикуму відбудеться, як позначено у цьому Універсалі?

Василь Горбаль: Навіть такої гострої конфронтації я не бачу. Я бачу поки боротьбу певних політиків за вдоволення особистих амбіцій і не більше. І власне амбіції деяких політиків зовні виглядають як чиясь конфронтація.

Василь Куйбіда: Я теж вважаю, що підписаний папір не здатний нікого примирити. Але йдеться про те, що готуючи папір і виявляючи готовність сісти за стіл, кожна політична сила чи лідер політсили передбачав, що він буде говорити, яку позицію займе інша сила, і це все змушувало переосмислювати і свою позицію, і те, що відбувалося. І це переосмислення і погляд на свої вчинки, на вчинки інших політичних сил дає можливість говорити, що після круглого столу ми будемо мати зовсім іншу ситуацію і в парламенті.

Марина Пирожук: Всі на круглому столі говорили про необхідність єднання, про консолідацію суспільства і політикуму. Це такі службові, так би мовити, прийоми чи політикум справді цим переймається?

Адже ж самі політики і сварять народ, самі політики збурюють народ. Чи політики справді, принаймні, та частина, яка була присутня на круглому столі, готові реально працювати? Ви вже встигли навіть коротко про це поговорити, коли у нас йшов анонс, пане Волинець.


Михайло Волинець: Напруга в парламенті існує, і вона відповідає тим подіям, які відбулися останнім часом, тому що відбувся політичний переворот: шляхом зради, шляхом підкупу, і це зрозуміло.

Марина Пирожук: Мова йде про інше. Чи мають спільне бачення, єднання країни, єднання нації і суспільства загалом, як до цього закликав Ющенко. Такі політики - Янукович, Симоненко, Тимошенко, Безсмертний - це люди різні, і це очевидно. І всі говорять про необхідність єднання.

Михайло Волинець: Я до цього веду.

Марина Пирожук: Чи однаково вони розуміють це поняття?

Михайло Волинець: Чи там є щирість? І люди повинні зрозуміти, що нема там відвертості. Найближчі позиції - це все-таки “Нашої України” і БЮТ, але є точки впливу у “Нашій Україні” досить серйозні, і, я б сказав, тенденційно негативні.

Але існують правила колективної гри. І пан Куйбіда, який присутній у цій студії, він думає так само, як я. Я в цьому абсолютно переконаний, знаючи його поведінку попередніх років і політичну діяльність. Але, очевидно, він підкоряться тим тенденціям негативним, які переважають у “Нашій Україні”.

І тому “Наша Україна” залишається співпрацювати. І продовжує вести переговори з Партією регіонів, по суті, і з комуністами, і зрадниками, що не треба було б робити, і була б чітка позиція, і сигнал Президенту, який мав би адекватно відреагувати на дану ситуацію.

Якщо сьогодні Роман Безсмертний чітко говорить: “Прем’єр-міністром має бути Янукович, і з цим треба примиритися” і він умовляє Президента. Якщо Роман Безсмертний, Івасюник переконують Президента, що нема народного протесту і волевиявлення зараз, що в парламенті найкраща ситуація, спокійна така, працьовита обстановка, то цим треба скористатися.

І знову ж вони переконують Президента, що в нього є найкращий шанс з усіх президентів - зараз примирити людей, об’єднати їхні позиції і таке інше. Звісно, що це не відверто.

Марина Пирожук: Зрозуміло. Пане Волинець, пам’ятайте про партнерів. Пане Горбаль, Ваша версія. Чи може українська політична еліта дивитися в один напрямок, як це відбувається у Польщі: там і ліві, і праві - усі думають про Польщу! А не так, як в Україні?

Василь Горбаль: Переконаний, що може. Насправді сьогодні ми просто виправляємо помилки влади, яка не зробила висновки з результату президентських виборів. І фактично парламентські вибори тільки підтвердили ці результати...

Марина Пирожук: А Ваша Партія регіонів зробила висновок?

Василь Горбаль: Поділ десь по Дніпру, хоча такі кроки робив і Президент держави, і такі кроки робила і Юлія Володимирівна Тимошенко в своєму відомому прямому ефірі, коли там стрічки були і так далі. Кого тоді звинувачувати у нещирості - чи Юлію Володимирівну, чи Президента? Коли той робив перші кроки - простягання руки назустріч і так далі. Ну, на жаль, реальних кроків тоді не відбулося.

І парламентські вибори, риторика була під час парламентських виборів, вона тільки загострювалася протистоянням. Мені приємно, що власне і під час передвиборчої кампанії ми вели кампанію на примирення. Були логічними і послідовними кроки Партії регіонів, коли ми пропонували об’єднатися у таку ж більш широку коаліцію без будь-якого протистояння.

Марина Пирожук: Але були, пане Василю, і інші приклади?

Василь Горбаль: Я скажу, звичайно, це було непросто зробити, так як у будь-якій великій партії є багато людей радикально настроєних, які хотіли б відстоювати і далі такі настрої досить категоричні...

Марина Пирожук: А от Вам часто закидають, що Ви швидше проросійська партія, ніж українська? Які контраргументи Ви наводите у такому випадку?

Василь Горбаль:Це коли нема нічого іншого закидати, то, як правило, шукають таке...

Марина Пирожук: Це була “Вечірня Свобода”. Дякую гостям і слухачам!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG