Доступність посилання

ТОП новини

У Криму боряться із зсувами


Володимир Притула Сімферополь, 28 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Проблема зсувів на Південному узбережжі Криму давно вийшла за межі регіональної і стала всеукраїнською – таку заяву сьогодні у Сімферополі зробив кримський прем’єр Віктор Плакида. Для протизсувних робіт цього року Крим потребує понад 30 мільйонів гривень. Таких грошей автономія немає і просить допомоги у Києва.

Зараз на території Кримської автономії зареєстровані 266 зсувів, 232 з яких перебуває в активній фазі. Як повідомив на нараді, що відбулася у кримському уряду, голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос, найбільше занепокоєння викликають два з них – на автодорозі Ялта-Гончарне поблизу Гаспри і в Лівадії. Гаспринський зсув зруйнував частину важливого шосе, а Лівадійський – загрожує всесвітньовідомому палацу. Останній уже пішов тріщинами і якщо влада не знайде мільйон гривень зараз, щоб зупиними зсув, то незабаром потрібні будуть сотні мільйонів, щоб відбудувати Лівадійський палац.

Як правило, зсуви активізуються навесні чи восени – після сильних осадів, проте, останнім часом експерти пов’язуть їхню активізацію з діяльністю людини. Той же Вадим Гуржос пов’язує зсув у Лівадії з початком забудови гірських схилів. Селищна рада віддала навколишні землі під приватизацію, і зараз там ведеться будівництво. За його словами, попри постійні звернення відповідних служб до правоохоронних органів і місцевої влади, ситуація в регіоні не міняється.

Результатом чергової урядової наради стало доручення кримського прем’єра Віктора Плакиди підготувати нові звернення до органів Прокуратури Криму, Міністерства внутрішніх справ та Ялтинської міської ради з вимогами розібратися у ситуації і вжити заходів з припинення будівництва і відвантаження сміття у зсувонебезпечних районах Південнобережжя. А ще вирішили попросити грошей у Києва – Віктор Плакида вважає, що проблема зсувів на Південному узбережжі Криму давно вийшла за межі кримської і стала загальнодержавною.
XS
SM
MD
LG