Доступність посилання

ТОП новини

У колишнього офіцера Народного польського війська відібрали право на найвищий польський військовий орден "За вояцьку хоробрість".


Єва Поштар Варшава, 28 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент Польщі Лех Качинський указом від 26 липня 2006 р. позбавив колишнього офіцера Народного війська польського права на найвищий польський військовий орден - Срібний Хрест "За вояцьку хоробрість".

Офіцер спецслужб, що співпрацювали з НКВД, Вікентій Романовський високу медаль отримав у 1945 році за наказом Головного командира збройних сил Народної Польщі за заслуги у боротьбі з польськими патріотами. Після набуття Польщею повного суверенітету, його у 1998 році було засуджено за комуністичні злочини проти польського народу і звільнено після відбуття покарання.

Рішення Польського президента для РС коментує його речник Мацєй Лопінський.

Що було безпосередньою причиною такого рішення президента ?

Вікентій Романовський був у 40-і роки функціонером комуністичних спецслужб - Військової Інформації. У винятковий спосіб переслідував діячів польського національного підпілля. За ці знущання його було покарано тюрмою у 1998 році. Із проханням про позбавлення Романовського ордена тепер до президента звернулися громадські активісти. Чи рішення Президента Леха Качинського вписується в принцип декомунізації Польщі, тобто позбавлення колишніх комуністів впливів і почестей?

Не треба тут говорити про якусь акцію. Просто мусить перемогти справедливість. Усі ці справи розглядаються окремо.Є щось дуже неморальне в тому, щоб жертви отримували пенсії на суму 150 євро, а їхні кати, які над ними знущалися, мали значно більші, а ще до цього не були притягнуті до судової відповідальності за свою діяльність. Цілковиту декомунізацію ми повинні були провести відразу після здобуття суверенітету після 1989 року. Оскільки цього не сталося, тепер ми лише вирівнюємо заподіяні кривди. Караємо винних.
XS
SM
MD
LG