Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса про українську політичну "війну..., яка ведеться в переповнених димом кімнатах".


Василь Плоскіна Прага, 31 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Світова преса продовжує висвітлювати, як пише у понеділок оглядач "Вашінґтон Пост", українську "політичну війну, яка ведеться в переповнених тютюновим димом кімнатах". Європейські видання також відзначають у понеділок провал суботніх переговорів у адміністрації Президента Ющенка.

(epa)
Впливова "Вашінґтон Пост" у статті " Об заклад на демократію" написала у понеділок, що в Україні криза паралельна війні в Лівані, і вона "така ж непрозора і драматична, як ліванська." І далі - про те, що українська проблема "для Буша та ж сама: нову демократичну систему, яку він так гаряче підтримував, вміло використовують ті, хто до цього програв революцію". Оглядач "Вашінґтон Пост" Джексон Діл пише, що "після місяців візантійського маневрування Віктор Янукович, політичний негідник, якого Москва намагалася поставити на чолі України шляхом маніпуляцій на президентських виборах 2004 року, близький до того, щоб стати цього тижня прем‘єр-міністром, з повноваженнями, рівними і навіть вищими, ніж у президента Віктора Ющенка, лідера Помаранчевої революції". Вашінґтонська газета інформує читачів у понеділок про те, що деякі прозахідні політики умовляють Віктора Ющенка розпустити парламент -"маневр технічно законний, але демократично сумнівний". "Вашінґтон Пост" також зауважує, що дилема розпуску парламенту чи створення уряду національної єдності в Україні поки що залишається і вказує на хитання Вашінґтона, який місяцями вів боротьбу проти Януковича, але в кінці минулого тижня вирішив терпіти будь-який демократичний уряд. Це впливове американське видання попереджає, що Янукович спробує віддати Україну Росії, щоб утримати Київ від "інтеґрації в Європу" і завершує словами: "Україну, як і Ліван, можна втратити".

Чеська преса також цікавиться на початку цього тижня українським безвладдям, бо самі чехи мають подібну тривалу проблему з формуванням власного уряду. Празькі "Господарські новин" пишуть у понеділок, що "переговори про новий уряд, котрий міг би вивести з економічної кризи, в суботу знову провалилися". І далі ця газета наголошує, що Віктор Ющенко хоче гарантій збереження курсу реформ і західного курсу України. "Господарські новини" устами кореспондента ЧТК в Києві роблять висновок, що у випадку " непризначення нового прем‘єра до середини цього тижня президент може розпустити парламент і проголосити нові вибори".

У понеділок європейське видання "Інтернешнел Ґералд Трібюн"друкує лист глави української місії при штаб-квартирі НАТО у Брюсселі Костянтина Морозова, у якому він не погоджується з думкою кремлівського радника Сєрґея Караґанова про те, що "вступ України в НАТО стане загрозою безпеці". Напередодні Караґанов висловився на сторінках згаданого часопису за співпрацю великих націй і наголосив, що " можливий вступ України до НАТО може стати новою дугою нестабільності". Костянтин Морозов, перший міністр оборони незалежної України, вважає, що і співпраця України з Росією, президент якої не бачить НАТО ворожою силою, і вступ України до НАТО лише б "стабілізували ситуацію в регіоні".
XS
SM
MD
LG