Доступність посилання

ТОП новини

Допінг і шахрайство завдають шкоди світовому спорту.


Василь Зілгалов Прага, 4 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ще не встигли забутися допінгові скандали на Зимовій Олімпіаді в італійському Турині, як спортивний світ поринув у боротьбу нервів на Кубкові Світу з футболу у Німеччині. А далі за цим розгорівся ще один допінговий скандал довкола цьогорічного переможця престижної велогонки Тур де Франс, американця Флойда Ландіса.


На Літній Олімпіаді в Афінах 2004 року мали місце 26 випадків застосування допінгу спортсменами, а на зимових іграх в Турині – лише 2, але досить гучних, із застосуванням спецпідрозділів італійської поліції. І якщо вважати прогресом у спорті відсутність допінгових проблем на Кубкові Світу з футболу у Німеччині, то вже велогонка Тур де Франс, яка фінішувала у кінці липня, знову потрясла світ – у крові переможця цього престижного велосипедного турніру світу, американця Флойда Ландіса виявили значне перевищення тестостерону , що може означати лише застосування заборонених препаратів. Тим більше, що згаданий спортсмен ще й не залікував напередодні Тур де Франс своєї серйозної травми стегна. Сам Ландіс вражений допінг - контролем і каже:

"Я прошу всіх, це важливо для мене, я маю отримати шанс, щоб довести, що я не винний. Велоспорт має вже таку традицію з намаганнями засудити людину на широкому загалі ще навіть до того, як вона щось зробила. Тут я безсилий щось змінити. Але я не хотів би бути винним, доки це ще не доведене".

Значне перевищення тестостерону в крові Ландіса було виявлено через кілька хвилин після завершального 17-го етапу велогонки. Остаточне підтвердження цього тесту має бути відоме у суботу 5 серпня. І якщо це буде так, то у Ландіса відберуть завойований ним титул чемпіона. Хоча сам спортсмен каже, що таке підвищення тестостерону у його крові не є проявом зовнішнього впливу, а лише результат обміну речовину у його організмі.

Через кілька днів після тесту Ландіса, стало відомо, що підвищений вміст тестостерону виявлений у золотого медаліста Афін, американського спринтера Джастіна Ґатліна. Якщо цей результат буде остаточним, то рекордсмену з бігу на 100-метрівці взагалі назавжди заборонять виступати в легкій атлетиці.

Італійський футбольний клуб "Ювентус" вже не один раз був у допінгових скандалах. Але цього літа футбол Італії потрясла історія з суддівським шахрайством, де найбільш був обвинувачений знову "Ювентус":

"Суд постановляє, що "Ювентус" має бути покараний у сезоні 2006-2007 зняттям 17 очок і дискваліфікацією його стадіону на три гри у серії Б, а також штрафом у 120 тисяч євро та іншим санкціям, що стосується сезонів 2004-2005 і 2005-2006 років", – оголосив вердикт апеляційного суду Італії його голова П‘єро Сандулі. Футбольний скандал в Італії триває.
XS
SM
MD
LG