Доступність посилання

ТОП новини

“Ми допомагаємо всім біженцям у Лівані, уряди яких не спроможні їх евакуювати” - речниця Міжнародної організації з міграції.


Наталія Вікуліна Женева-Брюссель, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Понад 5 тисяч біженців евакуювала з Лівану за останні кілька тижнів Міжнародна організація з міграції, штаб-квартира якої знаходиться в Женеві. Мета організації – вивезти з Лівану якомога більше людей. Вона допомагає вихідцям з усіх країн, чиї уряди не мають для цього коштів – сказала в розмові з кореспонденкою РС речниця Міжнародної організації з міграції Джеміні Пандія.

Д.П.: - Сьогодні ми вивозимо з Лівану ще 750 мігрантів-ефіопів, шріланкійців, філіппінців і невелику групу ліванців. У п»ятницю в нас виникла проблема, адже після бомбардування головної дороги з Бейрута ми не змогли нею користуватися. Нам довелося відкласти нашу операцію на один день. Ми думали, що будемо використовувати альтернативну дорогу – чи то сушею, чи то морем. Але, на щастя, головну дорогу розбомбили тільки в одному місці, це значить, що ми короткий час будемо їздити другорядною дорогою, повертаючи потім на автостраду до Сирії. Тож ми змогли поновити нашу діяльність від суботи.

Р.С.: - Чи допомагаєте ви евакуювати громадян України та інших держав колишнього Радянського Союзу?

Д.П.: - Загалом ми допомагаємо громадянам усіх країн, чиї уряди не спроможні це зробити, тому що не мають ресурсів. Але виникає також питання, як дістатися до людей, які перебувають у скрутному становищі. Наразі ми можемо евакуювати людей з району Бейрута або тих, хто зміг туди доїхати. Але якщо люди застряли на півдні країни, нам набагато складніше дістатися до них. Позаминулими вихідними ми відправили до Сайди автобус, який мав вивезти якомога більше мігрантів. Автобус їздив по всьому містечку, за кілька годин нам вдалося евакуювати з Сайди 17 філіппінців і шріланкійців. Отримати доступ до цього регіону дуже й дуже важко.

Р.С.: - Скількох українців ваша організація допомогла евакуювати?

Д.П.: - Я не маю статистики щодо України. Лише знаю, що кілька тижнів тому уряд Росії попросив нас вивезти з півдня країни групу з 200 росіян. Не впевнена, скільки врешті росіян ми вивезли, ми не маємо достатньої інформації.

Р.С.: - Скільки грошей витратила ваша організація на евакуацію біженців з Лівану?

Д.Р.: - Спочатку ми звернулися із закликом допомогти евакуювати 10 тисяч мігрантів з країн, чиї уряди не можуть цього зробити. Це був попередній заклик, щоб побачити, як розвивається ситуація – ми потребували 10 мільйонів доларів на евакуацію людей з Лівану і ще 2 мільйони доларів на вивезення біженців із Сирії. Нам пощастило отримати дуже швидку відповідь від Єврокомісії, яка надала нам майже 14 мільйонів доларів, щоб допомогти евакуювати людей. Завдяки цим коштам ми спромоглися швидко вивезти багато людей упродовж останніх двох тижнів. Ми евакуйовували людей автобусом з Бейрута до Сирії, забезпечували їх харчами, допомагали з укриттям в дорозі та в Сирії, доки не змогли відправити їх додому.

Р.С.: - Чи допомагає ваша організація самим ліванцям?

Д.П.: - Ми дуже намагаємося допомогти внутрішньо переміщеним ліванцям. Ми попросили надати нам 2 мільйони доларів, щоб виділити допомогу для цих людей. Але не отримали багато відповідей. Поки що тільки уряд Норвегії надав нам допомогу, також Греція пообіцяла виділити гроші на їжу та предмети першої необхідності для внутрішньо переміщених осіб. Але проблема насамперед полягає в тому, як дістатися до півдня країни, до людей, які найбільше потребують допомоги. Це стосується не тільки Міжнародної організації міграції, але всіх гуманітарних організацій у Лівані. Ми знаємо, що ми потребуватимемо набагато більше коштів, ніж ми спочатку попросили.
XS
SM
MD
LG