Доступність посилання

ТОП новини

DNA: „Компроміс між двома такими діаметрально протилежними політиками продукує передусім невдоволених”.


Надія Кандиба Німеччина, 7 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейська преса далі пише про ситуацію в Україні у зв’язку з призначенням Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра.


„Ющенко на посаді президента, Янукович у ролі прем”єра - це український варіант колишнього політичного компромісу у Франції”, - вважає німецька газета „Süddeutsche Zeitung“. Коментатор вбачає в такому розвитку подій „тверезий результат української реальної політики, компроміс, уникнути якого було важко”, і доходить такого висновку: „Розколота Україна просто не хоче згуртовано й швидкими темпами прямувати за своїм президентом, наприклад, у НАТО. Але й Янукович мав би зробити для себе висновки. Він хоча й повертається на посаду прем”єр-міністра, яку колись уже обіймав, але його країна змінилася. Економічні олігархи, політичне кумівство та корупція - все це звичайно ще нікуди не ділося, але за останні два роки українці вже так глибоко вдихнули демократію, що вони більше не захочуть, аби ними правив авторитарний режим старого ґатунку”, - читаємо в німецькій газеті „Süddeutsche Zeitung”.

Австрійська газета „Der Standart“ налаштована песимістичніше. Видання, зокрема, пише: „Велика коаліція обох Вікторів та зацікавлених сил, які за ними стоять, - це найкраща передумова для продовження великої корупції. Те, що вільні засоби масової інформації, пильність молодого громадянського суспільства та контроль з боку опозиції на чолі з революційною іконою Юлією Тимошенко допоможуть уникнути найгіршого, є лише сподіванням, але не більше”.

Не перевантажений оптимізмом і коментар у французькій газеті „Dernieres Nouvelles d’Alsace“ (Дерньер Нувель д’Альзас), яка звертає увагу на реакцію Росії. „У Кремлі тепер напевно можуть тішитися: Україна поступово повертається в старі обійми”, - пише французьке видання і висловлює докір на адресу Західної Європи: „Не враховуючи кількох піднесених заяв, Європейський союз справді небагато зробив для того, щоб прив”язати Україну до Заходу. Може ,Європа й сама з полегшенням дивиться на все це, оскільки подання України на членство в ЄС переноситься в далеке майбутнє”, - зауважує газета Дерньер Нувель д’Альзас. Французьке видання прогнозує нові заворушення в Україні, оскільки, як вважає коментатор, „уряд, сформований внаслідок компромісу, досягнутого між двома такими діаметрально протилежними політиками, продукує передусім невдоволених”.
XS
SM
MD
LG