Доступність посилання

ТОП новини

Огляд російської преси: ціна прем`єрського крісла в Україні.


Мар’яна Драч Прага, 8 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Яку ціну заплатив Віктор Янукович за те, що непримиренний суперник Віктор Ющенко затвердив його керівником українського уряду? Хто на берегах Дніпра нині має головні важелі впливу? Скільки Україна має платити за російський газ цієї осені? Над цими запитаннями розмірковують сьогодні журналісти російських видань.


Головною жертвою, яку приніс Янукович за прем`єрську посаду, стали його російськомовні виборці, зазначає газета "Известия" й обґрунтовує це тим, що Партія регіонів фактично забула про свої передвиборні гасла надати російській мові статус державної і федералізувати Україну. Не має згадки в "Універсалі національної єдності" і про зближення з Росією.

На поступки "донецькому Віктору" довелося піти і Ющенкові, передовсім у кадровому питанні. Перші дні роботи українського уряду продемонстрували, що на кадровому полі Янукович серйозно обіграв президента: більшість крісел в уряді зайняли регіонали, зауважує "Російська газета" і доходить висновку, що Ющенко втрачає контроль над владою.

Події в Україні нагадують багатьом російським оглядачам "дежа вю", немовби час повернувся на десятиліття назад. Газета "Труд" передбачає, що Україна у своїй зовнішній політиці знову сповідуватиме багатовекторність часів Кучми, коли навесні кланялися Європі, а восени їхали до Москви. Але чи залишилася Росія такою ж? Відомий російський публіцист Леонід Радзіховський закликає Кремль не піддаватися в гру "Кучма-2." І коли Віктор Янукович під час майбутнього візиту до Москви проситиме повернутися до "братерських" цін на газ, дбати не про політичні декларації, а про економічні інтереси Росії. Після призначення Януковича для Москви настав момент істини, але ще не ясно, яка лінія переможе. Видно лише, що гілки калини усипані червоними ягодами – вірна ознака того, що і наступна зима в Україні обіцяє бути холодною.

Російські спостерігачі помічають, що ще до московської подорожі новопризначений український прем`єр обговорював поставки російського і туркменського газу в Україну і його транзит до Європи із послом Сполучених Штатів у Києві Вільямом Тейлором. Газета "Коммерсант" пише, що це може означати, що Сполучені Штати зацікавлені у знятті напруги в українсько-російських відносинах – а це, на думку видання, відкриє шлях Україні і до євроатлантичної інтеграції.
XS
SM
MD
LG