Доступність посилання

ТОП новини

Бої в Лівані тривають, дискусії в ООН також.


Василь Зілгалов Прага, 8 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ініціатори резолюції ООН про припинення війни в Лівані намагаються врахувати бажання всіх сторін конфлікту і ухвалити документ цього тижня. Ізраїль позитивно оцінює пропозицію Бейрута негайно ввести свої війська на південь Лівану, але вважає, що перед тим ” Хезболла” має бути роззброєна.

Ізраїль/Ліван -- Ізраїльський танк проїжджає повз пост ООН на ліванському кордоні, 8 серпня 2006.
Поки що міжнародні зусилля по припиненню кровопролитного конфлікту в Лівані не увінчалися успіхом. Дипломати обговорювали у вівторок у Нью - Йорку проект резолюції щодо Лівану і намагаються, щоб вона була ухвалена якщо не в середу, то обов‘язково до кінця тижня. Ізраїльські війська, у разі тривалої дискусії довкола документу в Раді безпеки, лише розширять свій фронт проти “Хезболли”.

На початку тижня Ліван відкинув американсько-французький план поетапного припинення вогню і запропонував негайне введення 15 тисяч своїх військ у буферну зону на півдні країни з одночасним виведенням ізраїльських військ з Лівану. Прем‘єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт назвав пропозиції Бейрута "цікавими" і вартими уваги:

"Чесно кажучи, ми вивчаємо це. Воно виглядає, безумовно, цікаво і ми аналізуємо все з прискіпливою увагою". Генеральний секретар Ліги арабських країн Амр Мусса розраховує на прийняття пропозицій Лівану на переговорах в ООН. Та й автори резолюції не приховують, що вони намагаються врахувати пропозиції всіх сторін.

Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Франк - Вальтер Штейнмаєр у вівторок рушив у триденне турне в регіон, щоб переконати арабів і Ліван у підтримці резолюції. Німецький чільник сказав у Берліні наступне:
Бомбардування південних окраїн Бейрута. 4 серпня 2006р.
(© epa)


"Проект резолюції Ради безпеки, який буде запропонований цього тижня в Нью – Йорку, дає реальний шанс для негайного і такого бажаного припинення вогню на Близькому Сході. Передумовою для цього є те, що обидві сторони, Ізраїль та Ліван, згодні на розміщення в прикордонних районах Півдня Лівану міжнародних стабілізаційних сил".

Ізраїль погоджується на розміщення в регіоні міжнародних сил, але на півдні Лівану тривають бої з “Хезболлою”. Ось як відреагував на ситуацію один із ізраїльських військових чільників, генерал Йоссі Купервассер:

"Люди запитують, чому ізраїльська армія не розгромила “Хезболлу” впродовж п‘яти хвилин. Але дозвольте мені вам відповісти: розгром “Хезболли” – це не приготування піцци. І це потребує часу".

І ніби на підтвердження цих слів генерала, цього дня знову загинули як ізраїльські вояки, так і бойовики “Хезболлли”. Війна в Лівані триває.
XS
SM
MD
LG