Доступність посилання

ТОП новини

Причини трагедії в харківській підземці, коли міліціонер застрелив двох людей і застрелився сам, не з’ясовані.


Вікторія Маренич Харків, 9 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Версію харківських правоохоронців про те, що міліціонер-вбивця скоїв злочини у стані афекту, заперечують незалежні лікарі-психіатри. Вони вважають, що такий злочин може скоїти психічно нездорова людина, схильна до суїциду.

Тиждень тому у харківському метро сталася трагедія, яка поставила запитання про стан здоров’я людей, які мають захищати і охороняти, а не вбивати. Нагадаю, що о 20 годині 2 серпня міліціонер Леонід Дьячков із своєї табельної зброї застрелив спочатку дівчину, з якою розлучився півроку тому, потім застрелив перехожого, який намагався вгамувати горе-міліціонера, іншого - тяжко поранив, вибіг на вулицю і в парку застрелився сам.

Харківські правоохоронці висувають версію про те, що міліціонер під час скоєння злочину був у стані афекту. Друзі дівчини, що загинула - Аліни Подпоріної - розповіли, що вбивця і раніше відрізнявся особливою жорстокістю, він бив дівчину, про що розповідала їм сама Аліна. Начебто про жорстоке поводження із затриманими писав і пояснення до керівництва, відповідно мав і стягнення. До того ж, психологічні тести, які мають здавати правоохоронці під час своєї роботи, Леонід Дьячков складав не з першого разу.

Перший заступник начальника головного управління внутрішніх справ у Харківській області Павло Яненко категорично заперечує ці думки, він впевнений, що Дьячков був абсолютно здоровою людиною:

“Я це прокоментувати не можу, тому що інформації про те, що він мав два стягнення, я не маю. Ми давали цю інформацію в пресу”.

Експерти правоохоронних органів теж заперечують версії про психічні відхилення у стані здоров’я міліціонера, проте незалежні лікарі - психіатри впевнені, що Дьячков ці відхилення мав. Тому вважають, що людей, які приходять на роботу до правоохоронних органів, недостатньо обстежують. Такої думки Андрій Бачеріков – завідувач відділенням невідкладної психіатрії та наркології обласної клінічної лікарні :

(переклад) “Зброя накладає особливий відбиток на поведінку людини. З одного боку – влада над оточуючими, яка повертається бумерангом до самої людини. Тобто можуть бути відхилення, пов”язані із постійною напругою, яку має людина, що носить зброю”.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Стороженко, який займається цією справою як чиновник, те ж не поспішає озвучувати версію про стан афекту, висловлюючись за незалежну психіатричну експертизу:

(переклад) “Я просив би набратися терпіння, оскільки порушена кримінальна справа, і органи прокуратури мають відповісти на всі запитання, які зараз виникли”.

Родичі загиблих збираються позиватися до суду . Вони вважають винними у скоєнні злочину керівництво харківської міліції, яке доручає зброю психічно нездоровим людям.
XS
SM
MD
LG