Доступність посилання

ТОП новини

Харків – “срібне місто”, якому 6000 років?


Вікторія Маренич Харків, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківський вчений Ігор Розсоха висунув теорію, за якою Слобожанщина є прабатьківщиною сучасної історії цивілізації, а Харкову – 6000 років. Чи насправді це так?

З нагоди 350-річчя заснування Харкова відкрито пам'ятник засновникам міста - на постаменті кінна скульптура козака Харка (на фото) - подарунок автора, відомого майстра Зураба Церетелі. Зйомка 22 серпня 2004 року. Харків.
Результати останніх розкопок у центрі Харкова - на вулиці Сумській - археологи називають унікальними. До речі, їх знайшли несподівано – на місці колишньої філармонії почали зводити новий будинок. Вперше історики побачили дерев”яні споруди та інвентар, монети, кістки домашніх тварин. Ці знахідки датуються початком 17 століття, і тепер вчені можуть реконструювати побут перших поселенців фортеці Харків, так вважає Ірина Голубєва, співробітниця Слобідської археологічної служби .

“Фортецю населяло як російське, так і українське населення. Як ми знаємо, Слобідська Україна входила до складу Московської держави. І увесь нумізматичний матеріал представлений монетами Московської держави. Проте ми зустрічаємо кераміку, характерну для українських переселенців з Правобережної України”.

З такою думкою археологів не погоджується історик Ігор Розсоха. Він вважає, що фортеця у 17 столітті виникла на місці вже існуючої держави, тому козак Харько – ніякий не засновник міста. Бо Слобожанщина, за його думкою, - батьківщина індоєвропейських племен, що мали високу розвинену культуру. Праісторичні корені зустрічаються і сьогодні в назвах річок та міст, впевнений вчений:

(переклад) “Назва річки Харків, я твердо в цьому переконаний, має індоєвропейське походження. Йому мінімум 6000 років. Слово “харк” – непросте, воно означає „срібло”. Харків – “срібна річка”, “срібне місто”.

Історики підтверджують, що древнє городище в центрі міста існує, проте розкопок у нагорній частині міста ніхто раніше не проводив. І не буде робити цього і надалі. Адже центр міста дуже щільно забудований. Тому вірити у теорію “срібного міста” чи ні - вирішувати кожному окремо. Принаймні, поки існує наша цивілізація.
XS
SM
MD
LG