Доступність посилання

ТОП новини

Громадські активісти просять Баррозу нагадати Януковичу про сталінізм


Громадська організація «ГРАД» звернулась до голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, який прибув у понеділок в Україну з офіційним візитом, з проханням поставити перед українською владою питання про неприпустимість реабілітації сталінізму та переслідування з політичних мотивів українців, які пошкодили пам’ятник Сталіну у Запоріжжі. Текст заяви оприлюднила прес-служба організації.

На думку активістів, попри публічні запевнення Президента, «українська влада не є щиро відданою європейським цінностям і здійснює повзучу реабілітацією сталінського тоталітарного режиму». Як приклад наводиться кримінальне переслідування членів ВО «Тризуб», котрі «були піддані арештам і катуванням у гірших традиціях сталінської репресивної машини».

Активісти зазначили у своєму зверненні, що дії української влади прямо суперечать не тільки рішенню українського суду, яким Сталіна визнано винним у геноциді українського народу, але й Декларації Європейського парламенту від 2 квітня 2009 року, яка прирівняла злочини сталінізму до злочинів нацизму.

Громадські активісти закликали Баррозу нагадати Януковичу, що ще у квітні 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила постанову, визнавши політику сталінського режиму злочином проти людяності.
XS
SM
MD
LG