Доступність посилання

ТОП новини

Голова Австрійсько-українського товариства Борис Ямінський: "Україна буде в ЄС приблизно в 2020 році".


Мар’яна Драч 15 серпня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) - Найважливіше досягнення незалежності - це те, що Україна зберегла свою єдність без кровопролиття. Таку думку у розмові з Радіо Свобода висловив президент Австрійсько-українського товариства Борис Ямінський. Пан Ямінський народився у Відні. За фахом журналіст та історик, а потім близько 20 років займався питаннями філателії в Поштовій адміністрації ООН у Відні. Пан Ямінський є також одним із співзасновників Спілки українських філателістів Австрії – громадської організації, яка об’єднала не тільки філателістів, але й велике коло шанувальників української історії, культури, релігії та мистецтва.

Борис Ямінський
- Чого Україні не вдалося досягти за роки незалежності?

- Це є передусім соціальний захист. Один приклад – це забезпечення медичної страховки, це забезпечення вчасної зарплати, приміром, для вчителів, це є виплата пенсій, занизький рівень пенсій. І новий уряд, і Президент повинні на цьому полі дуже сильно працювати.

- З ініціативи Вашого товариства в Австрії нещодавно випустили марку з портретом Віктора Ющенка, Президента України. Тепер в Україні багато хто скептично ставиться до помаранчевої команди. Чи Ви не жалкуєте, що ваше товариство пішло на такий політичний крок?

- Абсолютно ні. Я вважаю, що Помаранчева революція все ж таки залишила досить багато позитивних елементів в історії України і для сучасної України. А ми це зробили, щоб якраз відзначити цю особистість, яка стояла на чолі революції.

- Чи Ви не плануєте випускати марку з новим прем’єром України В.Януковичем?

- Про це можна тільки тоді говорити, коли б він приїхав на офіційний державний візит до Австрії. Бо це було нагодою для того, що минулого року ми випустили з австрійською поштою цю марку на честь Президента Ющенка.

- Тобто, якщо Янукович, припустімо, поїде до Австрії з офіційним візитом, то Ви готові ініціювати й таку марку? Чи я Вас правильно зрозуміла?

- Це треба передумати. Скажімо так.

- Хотілося б почути Вашу думку, яким буде місце України у Європі?

- Я вважаю, що місце України в Європі може бути тільки в ЄС. Хоч я переконаний, що це довготривалий процес. І як тільки Україна приєднається до європейського права, до європейських стандартів, то вона знайде це належне місце в сім’ї європейських народів. Я вважаю, що Австрія буде це підтримувати. Щодо періоду, коли це може статися, то я вважаю, що, приблизно, в 2020 році.
XS
SM
MD
LG