Доступність посилання

ТОП новини

Янукович повернувся


Тетяна Ярмощук 16 cерпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Дводенний візит українського прем’єра до Росії завершився. Інтригою цієї поїздки була газова тема, яку Віктор Янукович обговорював сьогодні з Михаїлом Фрадковим. Під час перебування у Росії Янукович не оминув і мовного питання.

95 доларів за тисячу кубів російського та середньоазійського газу до кінця року. Про такий результат свого російського візиту повідомив після розмови з російським колегою Михаїлом Фрадковим Віктор Янукович. А от наступного року ця ціна таки зростатиме. За словами Віктора Януковича, наразі називають суму в межах від 150 до 230 доларів за тисячу кубометрів:

“Звісно, ціни будуть ринкові, але механізм їх формування буде прозорим і він буде відповідати тому рівню економічних відносин, що складуться між Україною та Росією”.

Український прем’єр-міністр обіцяє не допустити різкого підвищення ціни на газ. Натомість російський прем’єр Михаїл Фрадков про ціну газу для України не говорив. Він прогнозує, що українсько-російські газові перемови будуть непростими. Фрадков наголосив, що Росія виходитиме з домовленостей, укладених між Україною та Росією у січні цього року:

“Ми маємо бажання знайти рішення усіх непростих питань. Але ми маємо керуватися ринковим підходом та бажанням прояснити на перспективу розвиток співробітництва і в газовій сфері, і в низці інших секторів економіки наших країн”. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін до цих заяв радить ставитися обережно:

“Будь-який візит є значимий, коли підписано низку документів. Жодного документу підписано не було. Щодо заяв, то тут дуже обережні заяви лунали. Ми не почули підтвердження російської сторони, що дійсно ціна на газ для України до кінця року збережеться”.

Очевидно, під час відвідин російська сторона прагла перевірити, що з передвиборчих обіцянок Віктора Януковича було звичайною риторикою, а що він дійсно збирається виконувати. Під час брифінгу для журналістів знов вигулькнуло питання про російську мову. Український прем’єр відповів, що від своїх обіцянок не відмовляється, але це питання можна буде розв’язати після того, як коаліція матиме конституційну більшість у Верховній Раді. В інтерв’ю Радіо Свобода представник “Нашої України” Юрій Ключковський так прокоментував цю заяву:

“Це або принципова відмова від Універсалу національної єдності, або спроба обдурити всіх навколо. Я сподіваюся, що він дуже добре розуміє, що цього не буде”.

Візит до Росії – перший міжнародний візит Віктора Януковича після його повернення у прем’єрське крісло . До речі, під час свого першого прем’єрства Віктор Янукович передовсім вшанував візитом також Росію.
XS
SM
MD
LG