Доступність посилання

ТОП новини

Чи місце пам’ятникові Катерині II у Сімферополі?


Сімферополь – Півтори сотні людей сьогодні у Сімферополі відзначали 228-у річницю «взяття під державну руку» російської імператриці Катерини Другої Кримського півострова. Учасники акції, організованої низкою проросійських організацій автономії, закликали владу відновити у Сімферополі пам’ятник цариці, яка 19 квітня 1783 року підписала маніфест про анексію Криму Російською імперією.

У Міському парку Сімферополя лунає неголосна музика. 3–4 пари літніх людей трохи незграбно танцюють вальс. Ще півсотні пенсіонерів вишикувалися у чергу, щоб поставити підпис під політичною прокламацією. Два-три десятки молодих хлопців, склавши прапори, невеликими групами швидко розійшлися у справах. Так закінчився мітинг на честь 228-ї річниці проголошення маніфесту російської імператриці Катерини Другої про приєднання Криму до складу імперії.

Цьогорічний мітинг був найкоротшим і наймалолюднішим за останнє десятиліття. Якщо позаторік мітингували півтори-дві тисячі, торік – близько 500 осіб, то цього вівторка на заклик «Російської общини Криму», партії «Руська єдність» і руху «Російські сили Криму» відгукнулися ледь півтори сотні сімферопольців.

На мітингу майже не лунали політичні гасла. До влади лише одна вимога: «Відзначаючи 228-у річницю проголошення Таврійського маніфесту імператриці Катерини, висловлюємо сподівання, що історичний і політичний спадок маніфесту, який визначив долю сучасного Криму і значною мірою сучасної України, не буде забутим представниками чинної української і кримської влади».

Організатори мітингу закликали його учасників підписати звернення до влади з вимогою відновити пам’ятник імператриці в Міському саду Сімферополя, встановлений наприкінці 19-го століття і зруйнований у комуністичні часи. Автори цієї ідеї вважають, що після дозволу мусульманам будувати Соборну мечеть влада має «зробити крок назустріч» проросійським організаціям.

Хан Іслям-Гірей має більше заслуг перед Україною

Категорично проти цього представники кримських татар. Один з очільників Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що тепер знайдуться серед кримських татар і ті, хто пропонуватиме поставити у Києві чи Сімферополі пам’ятник ханові Іслям-Гірею. Адже той разом з українцями брав Москву і допомагав відстоювати незалежність Запорозької Січі від Російської імперії.

За його словами, пам’ять кримськотатарського хана «вдячне українське суспільство обов’язково вшанує». Що ж до пам’ятника Катерині, то «його не буде, бо це символ трагічної сторінки не лише для кримських татар, але й для українців».

Разом з тим, каже він, і «нормальні росіяни не ставили б пам’ятник цій самодержиці», з іменем якої пов’язують «золотий вік» російського дворянства, що тримався «на рабстві російського народу і работоргівлі», вважає Алі Хамзін.

Звернення з вимогою відновити пам’ятник Катерині Другій у Міському саду Сімферополя організатори мітингу пообіцяли передати кримському прем’єрові Василю Джарти і сімферопольському мерові Віктору Агєєву.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG