Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Довгого: вигідний «обмін» зі владою?


Колишній секретар Київської міської ради Олесь Довгий
Колишній секретар Київської міської ради Олесь Довгий

Київ – Секретар Київської міської ради Олесь Довгий подав у відставку. Таке його рішення підтримала у вівторок переважна більшість депутатів Київради. У фракції Володимира Кличка переконані, що відставка Довгого – це результат тиску на нього з боку провладної команди. Водночас голова КМДА Олександр Попов, який раніше виступав із гострою критику на адресу Київради, задоволений тим, що його «почули», і очікує на обрання нового секретаря.

Відставка Довгого стала єдиним питанням порядку денного засідання Київради 19 квітня. На цьому наполіг сам Олесь Довгий. У своїй заяві перед голосуванням секретар міськради наголосив, що рішення про відставку є його власним. «Я вам всім кажу, що це моє рішення, і я закликаю вас всіх підтримати його. Я відмовляюсь від своєї посади, але я не відмовляюсь від принципу захисту місцевого самоврядування і верховенства представницького органу Київської міської ради», – зазначив він.

Олесь Довгий також заявив про вихід із фракції Блоку Черновецького – за його словами, віднині він працюватиме як позафракційний депутат. Відставку Довгого підтримали 112 зі 113 присутніх депутатів.

Олесь Довгий також ініціював нараду голів фракцій після завершення засідання. Там депутати і визначаться з кандидатурою нового секретаря. Його мають обрати вже на наступному засіданні Київради, запланованому на 20 квітня.

Попов називає відставку Довгого «першим кроком»

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов рішенням більшості задоволений. Раніше він виступив із критикою діяльності столичної міськради і заявив про збитки у 70 мільярдів гривень, яких столиця зазнала за останні роки через рішення Київради.

Голова КМДА також закликав депутатів змінити керівництво міської ради.

«31 березня я озвучив своє бачення подальшої співпраці між Київською міською радою та Київською міською державною адміністрацією. Відбулося засідання, і результати голосування говорять про те, що мої пропозиції і моє бачення були почуті. Це перший крок, і я чекаю, що наступним буде обрання нового секретаря Київської міської ради і очищення від корупції», – повідомив Олександр Попов журналістам після закінчення чергового засідання Київради.

Кличко каже, що на Довгого тиснуть

У фракції «УДАР Віталія Кличка», де неодноразово заявляли про необхідність відставки секретаря Київради, рішення Олеся Довгого називають результатом тиску на нього провладної команди.

«Заяву про відставку, без всіляких сумнівів, він написав під тиском тих справ, які на сьогодні відкриті щодо зловживань депутатами Київради. Зрештою, секретар Київради – це та людина, яка готувала всі ті рішення, які нині пов’язують із корупційними схемами. Наскільки мені відомо, завтра Олеся Довгого запрошують «в органи». Думаю, його відставка з цим також пов’язана», – каже голова фракції Віталій Кличко.

Заступник Голови Верховної Ради, народний депутат від БЮТ Микола Томенко висловив припущення, що Олесь Довгий добровільно подав у відставку «в обмін» на те, щоб проти нього найближчим часом не порушували кримінальні справи.

У Генеральній прокуратурі України ймовірний допит Довгого не коментують. Там кажуть, що не можуть анонсувати слідчі дії.

Єдиний вихід – дострокові вибори – експерт

На думку директора аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, навіть після обрання нового секретаря Київради її робота суттєво не зміниться. У коментарі для Радіо Свобода аналітик наголошує: потрібна нова Київрада і новий міський голова, але виборів варто чекати лише тоді, коли це буде зручно владі.

«Не можна чекати від більшості Київради, яка до цього крала, роздавала землю і комунальне майно, що вона раптом почне робити прямо протилежне. Єдиний вихід із цієї ситуації – дострокові вибори», – додає Олександр Сергієнко.

Раніше депутати опозиційної фракції «БЮТ-Батьківщина» зареєстрували у Верховній Раді законопроект, у якому пропонували провести позачергові вибори депутатів Київради та міського голови, однак їхня ініціатива не знайшла підтримки парламентської більшості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG