Доступність посилання

ТОП новини

Антверпенські діаманти вважаються найпрестижнішими – інтерв''ю з директором Музею діамантів.


Наталія Вікуліна Антверпен, 15 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Діамантова індустрія в Антверпені залишається унікальною, даруючи покупцям з усього світу дорогоцінні вироби високої якості і вишуканого дизайну. У цьому ж бельгійському місті розташовано і найбільший у світі музей діамантів, який може пишатися колекцією ювелірних виробів, серед яких – павич, вироблений ювеліром Наполеона Третього у 19-ому сторіччі, тенісна ракетка вартістю 1 мільйон євро – раніше її вручали переможцю чоловічого тенісного турніру в Антверпені. Кореспондентка РС у Бельгії Наталя Вікуліна спершу запитала в директорки музею Лін Герартс, у чому ж полягає таємниця слави антверпенських діамантів.

Брошка у формі павича, автор Густав Богдан, Париж, 1867 рік – золото, срібло, перли, сапфір, ізумруд.
- У 19-ому сторіччі соціальні умови в місті були такі, що люди бідували. Але в період між двома світовими війнами умови праці в Антверпені покращилися, тож люди сюди почали повертатися. Саме в нашому місті найвідоміші різьбяри вивчали, як можна по-новому різати діаманти. Окрім того, якщо в Індії, Китаї та інших країнах обробляють здебільшого маленькі каміння, то Антверпен відрізняється тим, що тут ріжуть великі каміння. Люди приїжджають до Антверпена ще й тому, що з 20 фондових бірж у світі 4 розташовано тут – це значить, що якщо ви хочете купити в цьому місті каміння, фондові біржі можуть вам допомогти. Також ми маємо компанію HID, яка контролює торгівлю, гарантує, що діаманти не є «кривавими» (тобто, з гарячих точок планети), видає сертифікати.

- Чи можна відрізнити антверпенські діаманти від діамантів, скажімо, ізраїльських?

- Справа полягає не в різниці, а в торговельній марці. Тож якщо ви говорите: я маю діамант, вироблений в Антверпені, то цей камінь важливіший, ніж зроблений в Ізраїлі. Це те саме, що сказати: я маю одяг цієї марки і він кращий, ніж інший. Тож справа в марці, в якості вироблення діамантів.

- У чому особливість очолюваного Вами музею діамантів?

Тенісна ракетка, 1986 рік, 6 кг золота, 1617 діамнтів, 150 карат.
- Музей заснували в 70-ті роки, його основою стала одна виставка, присвячена діамантам. Спочатку музей було розташовано в кварталі діамантів, а 2000-го року ми отримали можливість переїхати до будівлі в стилі Арт-Нуво на найбільшій в Антверпені площі поруч із вокзалом. Цього ж року ми створили музей по-новому – зробили його інтерактивним, з безліччю звуків, фільмів, візуальними ефектами. Тож ви не тільки бачите діаманти та як їх роблять, а можете почути звуки, можете доторкнутися до діамантів. Ми розповідаємо, як з самого початку створюють діаманти, як їх ріжуть, полірують, як вони стають дорогоцінними виробами чи промисловим діамантами, що їх використовують у техніці.

- А самі антверпенці носять діаманти, чи вони залишають їх купувати туристам?

- Діаманти залишаються предметом розкоші. Тож люди, які носять діаманти, насправді великі діаманти, зазвичай мають гроші. А до діамантових магазинів туристи заходять частіше ніж антверпенці. Однак усі знають, що купити обручку для заручення із діамантом можна саме в Антверпені. Цим нині дуже захопилися ірландці. У музичному світі реппери і поп-музиканти також весь час носять діаманти.

- Чи можуть приїхати до вас, скажімо, українці, що хочуть навчитися різати діаманти?

- Нині залишилася тільки одна школа, де вчать різати каміння. Навчання займає щонайменше один рік, або більше.
XS
SM
MD
LG