Доступність посилання

ТОП новини

На Байковому цвинтарі у Києві поховали колишню багаторічну співробітницю Радіо Свобода Надію Світличну


Надія Світлична
В останню подорож провели її однодумці,
друзі, представники діаспори,
українські політики.
Правозахисницю, відому громадську діячку відспівав у Володимирському соборі столиці Владика Димитрій:

“Пані Надія Світлична пробивалася на проповіді крізь терни, її голос пробивався до України і надихав багатьох боротися за незалежність України. Це була світла жінка, світла їй і вічна пам’ять.”

Попрощатися з Надією Світличною прибув Президент Ющенко.

В останню подорож провели її однодумці, друзі, представники діаспори, українські політики.

Академік Іван Дзюба:

Іван Дзюба
“Вона зробила дуже багато, але могла зробити більше, якби тут нормально могла свої сили докладати. Все одно хоча повернулася в Україну. Вона є невід’ємною від нашого життя.”

Маркіян Лубківський:

"Смерть Надії Світличної – невиправна втрата для всієї української громадськості, для українського народу.
Маркіян Лубківський
Сьогодні, коли ми прощаємося з Надією Світличною, багато хто каже, що нам треба побільше таких, як “світличні”, “сверстюки”. Я гадаю, це цілком справедливо, бо Надія Світлична своїм життям, життєвим подвигом продемонструвала, що нам треба любити Україну, як можна і необхідно боротися за неї, шанувати свій народ, мати свою гідність, гідність національну. Щоб своїм життєвим прикладом бути взірцем і для тих, хто знав Надію Світличну, і для тих, хто її не знав. Саме тому Президент України сьогодні перервав своє перебування у Криму, і в ці хвилини їде до Києва, щоб попрощатися зі славетною донькою українського народу, яка своїм подвигом, своїми діями, своєю діяльністю уможливила те, що ми сьогодні живемо у незалежній соборній Україні".


Аскольд Лозинський:

Аскольд Лозинський
"Покійна пані Надя Світлична була не тільки великим сподвижником національних людських прав, вона була сполучником між двома світами, вона сполучила шестидесятників, семидесятників з українською діаспорою. Ми ніколи не забудемо, що вона в цьому напрямі зробила для багатьох українців, які в той час змагалися за Україну".

Павло Мовчан:

Павло Мовчан
"Печальний день, тому що відходять найпотужніші, найсердечніші, найстійкіші... Відходять ті, хто прапор переймав, хто переніс величезне випробовування, вони залишають нас. Але їхні заповіти, їхня справа буде завжди і перед прийдешнім поколінням, і перед сущим, які мають за взірець таку долю, як в Надії Світличної. Світла пам’ять їй".

Надія Світлична була фундатором руху шестидесятників, після ув’язнення у таборах змушена була емігрувати до Італії, згодом – до Сполучених Штатів Америки.

Померла вона 8-го серпня в американському штаті Нью-Джерсі на 70-му році життя.
XS
SM
MD
LG