Доступність посилання

ТОП новини

Подія тижня в історії України: Битва під Зборовом 1649 р.


Віталій Пономарьов /images/photo/Islam_Girey.jpg Кримський хан Іслам-Гірей ІІІ. Гравюра середини ХVII ст. Київ, 15 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 357 років тому біля міста Зборова на Тернопільщині козаки і кримські татари розгромили польське військо і могли диктувати свою волю Речі Посполитій. Проте зрада союзника – хана Іслам-Ґірея ІІІ, – не дозволила Богданові Хмельницькому скористатися перемогою.

У квітні 1649 року із завершенням терміну польсько-українського перемир’я на Поділлі та Поліссі відновилися бої. На початку липня армія Богдана Хмельницького чисельністю 50 тисяч осіб та сорокатисячна татарська кіннота оточили п’ятнадцятитисячне польське військо біля Збаразької фортеці на Тернопільщині. Упродовж місяця союзники намагалися взяти укріплений польський табір та цитадель і тільки 13 липня штурмували їх 17 разів.

На допомогу обложеним вирушило двадцятитисячне польське військо, очолюване королем Яном Другим Казимиром. 13 серпня воно підійшло до міста Зборова на Тернопільщині. Дізнавшись про це, Хмельницький залишив біля Збаража кілька тисяч козаків, а сам з основним військом і татарською кіннотою на чолі з ханом Іслам-Ґіреєм Третім вирушив назустріч королю.

У неділю 15 серпня татари і козаки влаштували засідку на переправі через ріку Стрипу неподалік Зборова і за умовним сигналом одночасно атакували військо Яна Казимира. Як писав пізніше про ту битву ханський біограф Хаджі Мехмед Сенай, «зблиски гострих шабель наповнювали подивом чашу небес від полудня аж до вечора, від куряви з-під копит коней лицарів небосхил окутався мороком». Втративши 7 тисяч вояків, поляки окопалися у таборі. Король відмовився від пропозиції таємно залишити табір вночі і особисто командував обороною.
Гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький. Гравюра Вільгельма Гондіуса 1651 р.
Вранці він запропонував Іслам-Ґіреєві почати сепаратні переговори. Всупереч своїм домовленостям з гетьманом, хан погодився укласти мирну угоду, хоча і на принизливих для короля умовах. Під тиском хана Хмельницький був змушений теж погодитися на мир і у другій половині дня надіслав до польського табору посольство. Надвечір 18 серпня Зборівський мирний договір був підписаний представниками короля, хана та гетьмана. Річ Посполита визнала козацьку автономію у межах Київщини, Чернігівщини, Брацлавщини та частини Поділля і Волині із західним кордоном по ріці Случ. Польське військо не мало права входити на козацьку територію.

Вранці 20 серпня Хмельницький на білому коні в’їхав до польського табору і був прийнятий королем. У ніч на 23 серпня гетьман зняв облогу Збаража і повів військо на Київ.
XS
SM
MD
LG