Доступність посилання

ТОП новини

Кредити для угорських студентів.


Василь Плоскіна Угорщина, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Попри те, що вища освіта в Угорщині безкоштовна, з початком нового навчального року студенти угорських вузів отримали можливість брати банківську позику. Її можна витратити на підручники, заплатити за квартиру, придбати одяг та взуття. Цим правом, повідомляє будапештський кореспондент Радіо Свобода Василь Плоскіна, також можуть скористатися іноземні студенти або ж угорці, котрі здобувають освіту в рамках студентського обміну в інших державах Євросоюзу.

Для зручності студентський кредит дозволили оформляти прямо у відділеннях угорської пошти. Міносвіти погодилося підняти вікову планку до 40 років для претендентів на студентську позику і знизило процентну ставку до 9,5 % на рік. Не всіх, звичайно, вона влаштовує, проте охочих не бракує. Студенти-платники так само підпали під цю категорію: щомісяця вони можуть отримати з банку 40 тис. фор. ( приб. 200 дол. США), це на 10 тис. більше, ніж їхні колеги з безкоштовних відділень.

Один з ініціаторів проекту “Студентський кредит” Андраш Еврі пояснює:

- Віднині для всіх без винятку студентів ми надаємо абсолютну рівну можливість взяти грошовий кредит на десять семестрів. Відтак кожен індивідуально буде вирішувати, чи треба йому брати додаткові суми на більш тривалий період навчання у вузі.

На що конкретно думає витратити позичені гроші студентка одного з будапештських вузів Андреа Кун?

- Кредитори не дуже втручаються в мої плани – хочу, то можу придбати квиток на концерт чи здійснити якусь недорогу поїздку у сусідню країну. Але я вирішила розподілити гроші на найнеобхідніші речі – передусім виплачу заборгованість по квартплаті, якусь частину суми залишу на харчування й одяг. Розкошувати не доводиться. Не слід забувати, що нам дають гроші головним чином на навчання, - пояснює дівчина.

Андреа навчається банківській справі. Вона каже, що хоче сама випробувати, як діє на практиці механізм помірного кредитування і готова потім поділитися досвідом з друзями.

Відкриття нової кредитної лінії для молоді дало нові шанси й іноземним слухачам, які приїхали вчитися в Угорщину з різних країн світу. Адже замість того, щоб заощаджувати гроші на канікули, вони можуть взяти їх у банку без проблем і витратити, скажімо, на відпочинок в Угорщині. Студентський кредит, як очікують, допоможе пом’якшити матеріальні проблеми і тим угорським студентам і аспірантам, які навчаються у вузах Західної Європи, де, як відомо, жити дорожче, ніж в Угорщині.
XS
SM
MD
LG