Доступність посилання

ТОП новини

В аеропортах Європи можуть більш прискіпливо перевіряти пасажирів-мусульманів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З`явилися повідомлення про те, що кілька країн Європейського Союзу можуть запровадити в своїх аеропортах суворіший контроль за пасажирами мусульманської зовнішності. Офіційно таку інформацію країни ЄС не оголошували, однак про це говорили у приватних коментарях учасники недавньої зустрічі в Лондоні щодо боротьби з тероризмом. Водночас Єврокомісія виступає проти будь-яких планів, аби для людей з інакшим кольором шкіри чи іншими етнічними ознаками влаштовували в аеропортах Європи суворішу перевірку.


Попереджений тиждень тому терористичний акт у лондонському аеропорту примусив європейські країни більше замислитися над безпекою у повітрі. Внаслідок цього можуть постраждати пасажири-мусульмани або ті, які виглядають азіатами. Ідею перевіряти цих пасажирів більш прискіпливо висловлювали учасники лондонської зустрічі на високому рівні, де міністри внутрішніх справ та інші чиновники обговорювали, як краще боротися з повітряним тероризмом. Яких країни це стосується? Британські газети припускають, що цю ідею підтримують Франція, Німеччина і Нідерланди. Водночас міністр внутрішніх справ Британії Джон Рейд заперечує, що його країна має такі плани, однак мусульманська громада Британії вже висловила занепокоєння. Комісар ЄС з юстиції і внутрішніх справ Франко Фраттіні заявив, що він проти перевірок за кольором шкіри. Натомість він пропонує враховувати попередню історію подорожей. Пояснює прес-секретар Комісара Фрізо Роскам-Аббінг:

«Таким чином діятиме принцип так званих «надійних мандрівників» - цей термін очевидно є неправильним, тому що інші подорожуючі, у принципі, також надійні. Але ті, які довели в минулому, що є «добросовісними» чи «законослухняними» мандрівниками без поганих намірів, ці люди можуть мати вигоду і проходити контроль в аеропортах без перешкод».

Комісар Фраттіні хоче, аби Єврокомісія дослідила проект, що вже існує в амстердамському аеропорту Схіпхол. Пасажири, які добровільно пройшли там суворий контроль, у подальшому мають менше складнощів при перевірці на постах безпеки.

Єврокомісія стривожена тим, що в аеропортах ЄС до мусульманів можуть застосовувати інакші правила, однак водночас Брюссель погоджується, що всі іммігранти в Європі повинні поважати європейські цінності. Говорить речник Роскам-Аббінг:

«Будь-який іноземець, що мешкає на території країни Євросоюзу, мусить повністю дотримуватися законів країни, законів Євросоюзу і поважати основні цінності, на яких грунтується ЄС і його країни».

На зустрічі в Лондоні міністри юстиції також почали обговорювати, чи можна запровадити в Європі спеціальні програми навчання для імамів, аби їхні проповіді відповідали законам Євросоюзу. Британії і Франція вже доводилося вислати керівників мусульманських громад, чиї проповіді розпалювали ненависть і народжували радикальні ідеї серед місцевих мусульманів.
XS
SM
MD
LG