Доступність посилання

ТОП новини

“Боротьба зі СНІДом стала бізнесом” – враження заступника Міністра Охорони Здоров''я України Валерія Івасюка від конференції у Торонто.


Сергій Куделя Вашингтон, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Торонто завершується міжнародна конференція присвячена боротьбі із СНІДом. Серед 20 тисяч її учасників є і українська делегація. До її складу входять українські науковці, лікарі та представники неурядових організацій, які працюють із ВІЛ-інфікованими в Україні. Органи української державної влади на конференції представляє заступник Міністра Охорони Здоров’я Валерій Івасюк.

Валерій Івасюк.
Цьогорічна міжнародна конференція по боротьбі зі СНІДом викликала переважно негативні враження у заступника Міністра Охорони Здоров’я України Валерія Івасюка. Він каже, що за останні вісім років світ не просунувся у своєму пізнанні хвороби:

“Нічого не змінилося в сфері глибокого пізнання біології вірусу СНІДу. Мало що змінилося у базисних підходах до лікування. Але що змінилося, і що також негативно позначилося на моєму ставленні до цього Конгресу, це певний цинізм в більшості його організаторів та учасників.”

Цинізм учасників Валерій Івасюк пов’язує із перетворенням боротьби зі СНІДом на прибутковий бізнес:

“Гроші, які крутяться в сфері СНІДу зросли у десятки, сотні разів. До 180-250 мільярдів доларів на рік. Більшість цих грошей йде не на важливі профілактичні програми, які змінюють ризикову поведінку людей. А йдуть на закупку ліків, на дослідження, тобто йдуть на подолання наслідків епідемії, а не на зменшення її масштабу.”

За словами Валерія Івасюка, жодних нових підходів до подолання причин хвороб він на конференції не почув. Але один спосіб запобігання хвороби вразив не лише його, а й цілу українську делегацію:

“Який можливо єдиний піонерський спосіб профілактики СНІДу був запропонований на цій конференції? Наша делегація це обговорювала цілий вечір. Це обрізання у чоловіків.”

Найважливішим виступом конференції, з точки зору українського урядовця, була презентація директора програми ООН зі СНІДу Пітера Піота:

“Пітер Піот сказав, що 60% ВІЛ-інфікованих у світі це жінки. Відбувається фемінізації самої епідемії.”

Схожа тенденція, на думку Івасюка, відстежується і в Україні. Водночас, як відзначає заступник Міністра Охорони Здоров’я, учасники конференції загалом оминули проблему поширення СНІДу у Східній Європі. Проте, на його думку, епідемія цієї хвороби в Україні вже стала неконтрольованою. Івасюк визнає, що без значних коштів змінити такий стан неможливо. Але він досить скептично оцінює перспективи відновлення фінансування від Світового Банку. Валерій Івасюк покладає головні сподівання щодо отримання додаткових коштів на прямі контакти із зацікавленими урядами розвинених держав, зокрема із канадським.
XS
SM
MD
LG