Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність устами львівських підлітків –ровесників незалежності.


Галина Терещук Львів, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Що думають про незалежність України львівські підлітки, ровесники нової держави, ті, хто про радянський час знає лише з підручників історії та розповідей батьків, юні особи, чиї погляди спрямовані більше на європейські країни, де їхні ровесники живуть заможніше. Опитування на вулицях Львова.

Ровесники незалежності.
-Що для вас означає «незалежна Україна»? -Це держава, яка займається і внутрішньою, і зовнішньою політикою, але так, коли вона не залежить від іншої країни, є сама по собі.

-Якою мовою мають говорити люди, які живуть у незалежній Україні? -Українською. -Українською, але я ставлюсь до всіх мов однаково. Нехай люди собі говорять в Україні хоч китайською, але державна мова –це українська, це має бути зрозуміло само собою. -Додаткові мови нехай будуть усі.

-Чому, на Вашу думку, так сьогодні багато в Україні говорять про політику? -Є багато партій, вони різні і кожен доказує свою правоту.

-Як би ви описали портрет українського політика незалежної України?-Вони дуже багаті, якщо чесно, то вони багато крадуть у держави грошей. Якби вони не крали, то, може, зараз кожна людина в Україні отримувала б іншу зарплату. -Зараз багато людей в Україні втрачають, як би то сказати, патріотизм через те, що погано жити. Якби було добре жити, то усі люди любили б свою державу. -Політикам чи владі шкода грошей на людей. Дивіться на наш футбольний майданчик. Вони нам навіть цього не можуть зробити. Що для них зробити нам майданчик, коли в них так багато грошей…

-Чи думає влада про юних громадян держави? -Не думає. Вони думають, як набити свої кишені. -Я думаю, що вони думають тільки про себе, щоб досягнути своєї мети, купити нову машину і особняк.

-Що сьогодні потрібно для таких хлопців як Ви, яким по 13-15років? -Більше секцій для футболу, басейн, щоб наші батьки могли оплачувати. -Щоб був мир, спокій, ніхто ні з ким не конфліктував. -Щоб не було міжнаціональних конфліктів, щоб не було підкупів міліціонерів.

-Ким ви себе бачите в незалежній Україні? -Я піду вчитись на стоматолога або стану дизайнером, як мій дід. -А я хочу бути археологом.

-Але хто має оплачувати ваше навчання? -Батьки, бо вони хочуть, щоб ми вчились, досягли своєї мети. -Я б хотів сам трохи заробляти.

-А важко сьогодні вашим батькам заробляти, чи вони мають працю? -Мої батьки працюють. Але з тою політикою, яка є в Україні, сьогодні дуже важко батькам заробляти гроші. -Тільки щось заробили - і все треба на оплату комунальних послуг і на продукти. Якщо раніше, кілька років тому, мені батьки щось могли купити, то сьогодні я часто чую, що немає грошей…
XS
SM
MD
LG